Tekoälyn soveltaminen terveydenhuollon ja lääketieteen diagnostiikassa: Kirjallisuuskatsaus tekoälyn menetelmistä, sovelluksista ja haasteista - Lumppio, Toomas (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan tekoälyn soveltamista terveydenhuollon ja lääketieteen diagnostiikassa. Työ on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa tarkastellaan ajankohtaisia tieteellisiä tutkimuksia tekoälyn menetelmistä, sovelluksista ja haasteista. Tutkielmassa tarkastellaan erityisesti syväoppimiseen perustuvia menetelmiä sekä niiden hyödyntämistä lääketieteellisessä kuvantamisessa ja oirepohjaisessa analyysissä. Tutkielmassa esitellään esimerkkejä tutkimuksista, joissa tekoälyä on hyödynnetty muun muassa syöpien ja esioireellisten piirteiden tunnistamiseen. Tutkimusten tulokset osoittavat, että tekoäly voi tukea diagnostista päätöksentekoa ja parantaa poikkeavuuksien tunnistamista. Samalla nousee esiin useita merkittäviä haasteita, kuten syväoppimismallien tulkittavuus, käytetyn datan laatu ja tulosten yleistettävyys kliinisessä käytössä. Tekoälyn soveltaminen nostaa esiin myös eettisiä kysymyksiä siitä, kenen vastuulla on virheelliset diagnoosit, jos päätöksenteossa on hyödynnetty tekoälyä. Kokonaisuutena tekoäly nähdään lupaavana tukivälineenä diagnostiikassa, mutta ei itsenäisenä päätöksentekijänä.
Keywords: fi=Automaatio- ja tietotekniikka|en=Automation and Computer Science|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|