Leader-toiminta maaseudun kehittäjänä: Case Yhyres-kehittämisyhdistys ry - Suomalainen, Riitta (My University, 2011)
Maaseutu tarvitsee tehokasta maaseutupolitiikkaa ja innovatiivista, maaseudun asukkaista lähtevää kehittämistoimintaa. Euroopan integraation myötä paikalliseen maaseudun kehittämiseen ollaan myös saatu uudenlaisia varoja Leader -yhteisöaloitteen seurauksena, joiden avulla voidaan toteuttaa bottom-up, eli ”ruohonjuuritasolta” lähtevää kehittämistä. Oma-aloitteiseen maaseudun kehittämiseen maaseudun asukkaita aktivoivat Leader -toimintaryhmät, jotka useimmiten ovat rekisteröityjä kehittämisyhdistyksiä. Tässä tutkimuksessa paneudutaan siihen, onko Kyrönmaan Leader-toimintaryhmä Yhyreskehittämisyhdistys saavuttanut Kyrönmaalla vakaan aseman maaseudun kehittäjänä, onko yhdistys ja toimintaryhmätyö yleisesti tuttua alueen asukkaille sekä pitävätkö kyrönmaalaiset Yhyreskehittämisyhdistyksen rahoittamien hankkeiden vaikutuksia merkittävinä. Yhyres-kehittämisyhdistystä on tässä tutkimuksessa tarkasteltu myös regime -teorian näkökulmasta. Regime -teoria kiteytyy väittämään, jonka mukaan uuden ja moniulotteisen toimintaympäristön menestyksekkääseen hallintaan tarvitaan horisontaalisia verkostoja ja yhteistyötä, joka ei rajoitu pelkästään julkisiin toimijoihin. Paikallisten toimintaryhmien voidaan nähdä vastaavan juuri tähän haasteeseen. Paikalliset toimintaryhmät ovat uudenlaisia toiminnan yksikköjä joiden toiminnassa korostetaan verkostoitumista ja ne yhdistävät resursseja kuntien kanssa vaikuttavamman toiminnan aikaansaamiseksi, sekä täydentävät muiden viranomaisten työtä. Tutkimus on toteutettu vuoden 2007 kesällä. Pääosa tutkimuksen aineistosta kerättiin kvantitatiivisella lomaketutkimuksella. Kysely tehtiin 1000:lle 15–75 -vuotiaalle satunnaisotannalla valitulle kyrönmaalaiselle, Isonkyrön, Vähänkyrön ja Laihian kunnanvaltuustojen jäsenille sekä Yhyres-kehittämisyhdistyksen suurimmissa hankkeissa mukana olleille kahdeksalle hankevetäjälle. Kyselyyn vastanneet arvioivat Yhyres-kehittämisyhdistyksen menestyneen toiminnassaan menneellä ohjelmakaudella varsin hyvin. Yhyres-kehittämisyhdistys ry nähdään positiivisena lisänä Kyrönmaan kehittämisessä siitäkin huolimatta, että kyselyn toteuttamisen aikaan toiminta oli vielä varsin tuntematonta suurimmalle osalle vastaajista. Tulevaisuudessa Yhyres-kehittämisyhdistykseltä toivottiin puolueetonta ja paikallisista tarpeista lähtevää Kyrönmaan kehittämistä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Yhteisöllisyys ja toiminnan lisääminen, sekä uusien asukkaiden ja -työpaikkojen löytyminen olivat asioita, joita tulevaisuudessa Kyrönmaan kehittämiseltä toivottiin eniten.
Keywords: maaseutu; maaseutupolitiikka; toimintaryhmät; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|