Salassa pidettävän verotustiedon luovuttaminen - Salo, Pinja (My University, 2024)
Verotustiedot ovat yksittäisiä verovelvollista koskevia verotuksessa käsiteltäviä tietoja, jotka sisältävät verovelvollisen taloudelliseen asemaan ja täten yksityiselämän suojan piiriin kuuluvia tietoja. Verotusasiakirjojen sisältämien luonteeltaan salassa pidettävien tietojen laajuuden vuoksi verotustietojen salassapidosta on tullut julkisuuden sijaan verotuksen pääsääntö. Verotusasiakirjoissa on kyse viranomaisten asiakirjoista, jotka pääsäännön mukaisesti kuuluvat julkisuusperiaatteen ja sen myötä asiakirjajulkisuuden piiriin. Julkisuusperiaatteen mukaan viranomaisten asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia. Verotietolain 4 §:n mukaisesti sellaiset verotusasiakirjat, jotka koskevat yksittäisen verovelvollisen taloudellista asemaa, tai verotusasiakirjat, jonka tiedoista yksittäinen verovelvollinen on tunnistettavissa, ovat lain 5–9, 20 d ja 21 §:ssä säädettyjen poikkeuksien nojalla pidettävä salassa. Verotustietojen lähtökohtainen salassapito on vastoin julkisuuslaissa määriteltyä julkisuusperiaatetta ja asiakirjajulkisuutta, jonka mukaan jokaisella on oikeus saada tieto viranomaisen julkisesta asiakirjasta. Tutkielmassa pyritään selvittämään salassa pidettävien verotustietojen luovuttamisen perusteita julkisuuden ja yksityisyyden- sekä henkilötietojen suojan kautta. Tutkielman tutkimusmenetelmänä on oikeusdogmatiikka eli lainoppi, jonka keskiössä on voimassa oleva oikeus. Tutkielmassa pyritään lainopin kautta tarkastelemaan sitä, mikä verotusasiakirjoista tekee salassa pidettäviä. Lisäksi tutkielmassa pyritään selvittämään julkisuusperiaatteen ja henkilötietojen suojan vaikutusta ja näiden yhteensovittamista salassa pidettävän verotustiedon luovuttamistilanteissa. Keskeisenä tarkastelun kohteena ovat myös salassa pidettävien verotustietojen luovuttamisperusteet, eli kenelle ja millä perusteella tietoja on voidaan luovuttaa. Johtopäätöksissä todetaan julkisuusperiaatteen ja henkilötietojen suojan välisen vastakkainasettelun lisäävän salassa pidettävien verotustietojen luovuttamistilanteisiin kohdistuvaa tapauskohtaista harkintaa, koska luovuttamistilanteissa tulee yhteensovittaa nämä kaksi perustuslaintasoista oikeutta. Punninnassa asetetaan vastakkain yleisen edun mukainen oikeus tiedon saantiin sekä verovelvollisten yksityisyyden suoja. Yleisesti kansallisessa oikeuskäytännössä julkisuusperiaatetta toteutetaan tunnollisesti. Euroopan unionin tuomioistuinten antamien ratkaisujen valossa henkilötietojen suojaa on kuitenkin korostettu yhä enemmän. Viranomaisten asiakirjojen julkisuuteen liittyvä määrittely lainsäädännössä ei ole nykyisellään riittävän tyhjentävä määrittelyn tulkinnanvaraisuuden ja laajuuden vuoksi. Julkisuuslain tällä hetkellä käynnissä olevassa ajantasaistamisohjelmassa tarkoitus onkin viranomaisen asiakirjan nykyistä tarkkarajaisempi määritelmä, jonka myötä henkilötietojen suojan ja julkisuusperiaatteen yhteensovittaminen on jatkossa selkeämpää ja paremmin ennakoitavissa.
Keywords: verotus; julkisuus; yksilönsuoja; salassapitovelvollisuus; asiakirjajulkisuus; tietosuoja; laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta; henkilötiedot; julkisuusperiaate; salassapitovelvollisuus; asiakirjajulkisuus; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|