TIETOVARASTOINTI JA BUSINESS INTELLIGENCE - Lehto, Jarkko (My University, 2016)
Tutkielmassa tutkitaan tietovarastoinnin ja Business Intelligencen tekniikoita ja käytän- töjä. Tutkimus suoritettiin kirjallisuustutkimuksena ja siinä perehdyttiin tietovarasto- tyyppeihin ja arkkitehtuureihin, tietokantoihin, ETL-työkaluihin sekä meta-dataan. Tutkimuksessa tutkittiin myös Business Intelligenceä ja muita päätöksenteon apuväli- neitä sekä raportointia ja mittaristoja. Strategista johtamista esitellään myös lyhyesti, koska Business Intelligence ja siitä saadun tiedon perustella tehdään strategisia päätök- siä ja ohjataan yritystä menestykseen. Tutkimukset osoittivat, että tietovarastointi ja Business Intelligence voidaan toteuttaa monella eri tavalla ja monessa eri mittakaavassa. Pienimmillään ratkaisut voidaan to- teuttaa pelkän excelin avulla ja laajimmillaan koko organisaation kattavalla tietovarasto ja Business Intelligence -ratkaisulla. Business Intelligence -ratkaisut toteutetaan yleen- sä yhdessä tietovaraston kanssa ja kustannussyistä molemmat ratkaisut ostetaan samal- ta valmistajalta tai toimittajalta. Business Intelligencen puuttumisesta on tänä päivänä yritykselle pelkästään haittaa ja hyvin toteutettuna se on yritykselle merkittävä kilpai- luetu. Parhaimmillaan Business Intelligence antaa yrityksen johdolle reaaliaikaista tie- toa päätöksenteon tueksi.
Keywords: Data Warehousing; Business Intelligence; Tietovarastointi; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|