Combining Momentum and Low Risk : Investing in boring trends? - Laitinen, Samuli (My University, 2021)
Various studies have documented the anomalous overperformance of low-risk stocks and the tendency of recent winner stocks to provide abnormal returns in near future, i.e., momentum. In addition to the robust empirical evidence, both anomalies are supported by strong theoretical explanations. This paper studies the interaction of these effects and whether combining momentum and low-risk factors can provide added value for investors. The findings show that risk-adjusted and abnormal returns are greater for stocks with higher price momentum or with lower ex-ante risk metrics, suggesting that both effects were prevalent in the Nasdaq stock exchange during 1995-2020. However, controls for the common risk factors tend to diminish the abnormal returns of the pure-play strategies. In turn, the abnormal returns for the double-sorted portfolios increase monotonically moving from high risk to low risk and from low momentum to high momentum. Stocks with high momentum and low risk tend to outperform stocks that exhibit just high momentum or low risk. By combining momentum and low-risk factors investors can obtain abnormal returns and increase the risk-adjusted performance of the pure momentum or low-risk strategies. Furthermore, via the incorporation of low volatility or low beta signals, portfolio volatility and drawdowns are greatly reduced without a simultaneous decrease in returns in compari-son to the pure momentum strategy. It seems that especially the momentum-low volatility combination can help investors to capture the high returns affiliated with momentum, but with much less risk. For instance, the low-volatility factor tends to exhibit negative correlation with momentum during recessions but moves higher during expansions. Overall, the study exhibits possible diversification benefits for momentum investors from low-risk factors and provides insights into how investors can benefit from betting on low-risk winner stocks.

Monet tutkimukset osoittavat kuinka alhaisen riskin osakkeilla on tapana tuottaa enemmän, kuin niiden riskisyyden perustella voitaisiin odottaa. Tämän lisäksi on havaittu, että osakkeilla on tapana jatkaa aiempaa hintakehitystään lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Ensimmäistä näistä havainnoista kutsutaan usein alhaisen riskin -ilmiöksi ja jälkimmäistä puolestaan momentum-ilmiöksi. Vahvan tutkimusnäytön lisäksi näitä molempia ilmiöitä tukevat vahvat teoreettiset selitykset. Tämä tutkielma tutkii näiden kahden ilmiön vuorovaikutusta, ja sitä mahdollistaako näiden kahden ilmiön yhdistäminen suoraviivaiseksi sijoitusstrategiaksi ylituottojen ja lisäarvon luomisen. Tämän työn tutkimustulokset osoittavat, että riskikorjatut tuotot ja ylituotot ovat korkeampia vahvan momentumin sekä alhaisen riskin osakkeilla, mikä antaa olettaa, että molemmat ilmiöt ovat vaikuttaneet Nasdaq osakepörssissä vuosina 1995 – 2020. On kuitenkin huomioitava, että momentum- ja alhaisen riskin -strategioiden ylituotot katoavat, kun otetaan huomioon osakkeiden tuottojen kuvaamisessa käytettyjen riskifaktorien selitysvoima. Vastaavasti osakkeiden kaksinkertainen lajittelu menneiden tuottojen ja riskimittareiden perusteella, osoittaa että yli- ja alituotot kasvavat monotonisesti, kun osakkeiden menneet tuotot kasvavat, ja kun osakkeiden riski pienenee. Toisin sanoen osakkeet, joilla on sekä vahva momentum että alhainen riski tuottavat paremmin, kuin osakkeet, joilla on vain vahva momentum tai alhainen riski. Tulokset osoittavat, että yhdistämällä momentum alhaisen riskin faktoreiden kanssa, sijoittajat voivat ansaita ylituottoa ja parantaa riskikorjattua suoriutumistaan. Sisällyttämällä alhaisen volatiliteetin tai alhaisen betan faktori momentum-sijoitusstrategiaan portfolion volatiliteetti ja arvon tuhoutumiset pienenevät huomattavasti ilman, että tuotot laskisivat momentum-strategiaan verrattuna. Tulokset vihjaavat, että etenkin momentumin ja alhaisen volatiliteetin kombinaatio voi auttaa sijoittajia generoimaan momentum-strategian kaltaisia korkeita tuottoja, mutta huomattavasti pienemmällä riskiprofiililla. Momentum-alhainen volatiliteetti faktorikombinaation hajautushyötyjä kuvaa muun muassa näiden kahden faktorin korrelaatiodynamiikka, joka on yleensä korkea ja kasvaa nousukausien aikana ja puolestaan laskee jopa negatiiviseksi laskukausien aikana. Kokonaisuudessaan tämä tutkielma esittää, kuinka sijoittajat voivat hyötyä momentumin ja alhaisen riskin faktoreiden yhdistämisestä ja huomioonottamisesta sekä sitä kuinka nämä faktorit vuorovaikuttavat toistensa kanssa.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance