The Impact of Retail Trading Apps on Market Liquidity and Stock Price Volatility - Alentola, Aaro, Aaro (My University, 2025)
Retail trading apps have significantly transformed financial markets by democratizing access for individual investors. This study examines their impact on market liquidity and stock price volatility through a comprehensive review of academic literature and empirical evidence. The findings indicate a dual effect: these platforms enhance liquidity in retail-favoured stocks under normal conditions but also amplify short-term volatility. This is primarily driven by gamified design features and social media integration, which encourage herd behavior and speculative trading, though the overall impact on market-wide liquidity and volatility remains limited. The analysis underscores the importance of developing regulatory frameworks that balance the benefits of broader market participation with the need to mitigate associated systemic risks. Yksityissijoittajille suunnatut kaupankäyntisovellukset ovat merkittävästi muokanneet rahoitusmarkkinoita demokratisoimalla pääsyn markkinoille. Tämä tutkielma tarkastelee sovellusten vaikutusta markkinoiden likviditeettiin ja osakkeiden volatiliteettiin laajan akateemisen kirjallisuuden ja empiirisen aineiston pohjalta. Tulokset osoittavat kaksijakoisen vaikutuksen: normaalitilanteissa nämä alustat parantavat yksityissijoittajien suosimien osakkeiden likviditeettiä, mutta samalla ne voimistavat lyhyen aikavälin kurssiheilahtelua. Ilmiötä selittävät erityisesti pelillistetyt käyttöliittymät ja sosiaalisen median vaikutus, joka kannustaa laumakäyttäytymiseen ja spekulatiiviseen kaupankäyntiin. Koko markkinoiden laajuista likviditeettiä ja volatiliteettia koskeva vaikutus on kuitenkin rajallinen. Tutkielma korostaa tarvetta kehittää sääntelyä, joka turvaa laajemman markkinaosallistumisen hyödyt ja samalla hillitsee siihen liittyviä systeemisiä riskejä.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|