Bioteknologiayrityksen uusi arvonmääritys malli -Laadullisiin tekijöihin perustuva nelikenttävaluaatio. - Lehmus, Pekka (My University, 2002)
Tutkielma rakensi uuden laadullisen arvonmääritysmallin bioteknologiayrityksille. Bioteknologian on ennakoitu olevan seuraava ns. uuden talouden buumi sijoitusmarkkinoilla. Bioteknologiayritysten rakenteet ja toimintatavat poikkeavat huomattavasti perinteisistä yrityksistä. Bioteknologiasektorille ovat tyypillistä voimakas verkottuminen, pitkät tuotekehitysajat, erilaiset allianssit sekä fuusiot. Arvonmäärityksen kannalta edellä mainitut seikat aiheuttavat ongelmia perinteisille arvonmääritysmalleille. Tutkielmassa rakennettu malli kartoittaa tärkeät yrityksen arvoon vaikuttavat laadulliset tekijät nelikenttävaluaation kautta. Ensimmäisessä kentässä perehdytään yrityksen tuoteportfolioon ja tuotteiden kohtaamaan kysyntää eli markkinapotentiaaliin. Aluksi kentässä määritellään ideaalimarkkinakysyntä, josta vähennetään kriittisen tarkastelun kautta kysyntää pienentävät tekijät. Suurimmat kysyntää pienentävät tekijät ovat kilpailijat, hinta, ylioptimismi, viranomaisriski, lainsäädännön muutokset ja boikotit. Toisessa kentässä perehdytään yrityksen omistamiin patentteihin. Patenteista tutkitaan lähinnä kolmea seikkaa, kenen nimissä ne ovat, kuinka laaja on niiden suojapiiri ja kuinka kauan ne ovat voimassa. Kolmannessa kentässä keskitytään monen asiantuntijan mielestä bioyrityksen tärkeimpään osaan eli johtoon ja koko organisaatioon. Kentässä kartoitetaan ne laadulliset ominaisuudet, mitä hyvältä bio-organisaatiolta vaaditaan. Neljännessä kentässä katsotaan yrityksen nykytilanne. Tarkasteltavana on yrityksen rahoitustilanne. Bioyrityksen tutkimustoiminta vaatii huomattavat summat rahaa jo tuotekehityksen alkupuolella, joten rahoitusongelmat hidastavat välittömästi tuotekehi-tystoimintaa. Kentässä tarkastellaan myös yrityksen käyttämää investointipankkia ja muita kumppaneita. Bioteknologiassa eletään mielenkiintoisia aikoja. Sijoittajat ovat erittäin kiinnostuneita sijoittamaan bioyrityksiin, niiden suuren tulevaisuuden potentiaalin vuoksi, mutta vai-kea markkinatilanne on tehnyt sijoittajat toisaalta varovaisiksi. Näin ollen nyt on kysyntää entistä paremmille bioyritysten arvonmääritysmalleille. Tähän kysyntää antaa tutkielmassa kehitelty malli varmasti hyödyllisen ja mielenkiintoisen vaihtoehdon.
Keywords: arvonmääritys; biotekniikka; rahoitus; arvopaperimarkkinat; investoinnit; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|