Yhdessä eteenpäin - Kunnanjohtaja henkilöstöjohtajana - Ala-Mäenpää, Pekka (My University, 2003)
Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää kunnanjohtajien nykyistä toimintatapaa henkilöstöjohtamisen alueella. Sitä tarkastellaan ensisijaisesti nykyaikaisen liiketaloustieteellisen johtamisteoreettisen ajattelun näkökulmasta. Pyrkimyksenä on löytää nykyisen toimintatavan vahvuudet sekä kehittämistarpeet. Tavoitteena on myös tehdä johtopäätöksiä, joiden perusteella voidaan keskustella henkilöstöjohtamisen kehittämisestä kunnanjohtajien työssä. Kvalitatiivisen tutkimuksen kohteena on kuusi kunnanjohtajaa. He edustavat henkilötaustaltaan tyypillisiä suomalaisia kunnanjohtajia. Tutkimuskohteena olevat kunnanjohtajat työskentelevät eri puolilla maata sijaitsevissa kunnissa. Kooltaan ne edustavat pieniä ja keskisuuria kuntia. Tutkimus on suoritettu haastattelemalla kunnanjohtajia. Teemahaastattelulla koottua aineistoa on analysoitu Dave Ulrichin henkilöstöjohtamisen nelikenttäjaon avulla. Henkilöstöjohtamisen rooli koetaan tutkitussa ryhmässä aiempaa tärkeämmäksi tulevaisuudessa. Henkilöstöjohtaminen halutaan kytkeä selkeämmin kuntien toimintastrategioiden toteuttamiseen. Kunnanjohtajat haluavat tehostaa omaa työtään suuntaviivojen luojina sekä henkilöstön sitouttajina strategisiin linjauksiin ja tavoitteisiin. Muutoksen johtamisen, henkilöstön motivaation kehittämisen sekä osaavan henkilöstön saatavuuden turvaamisen he kokevat keskeiseksi tehtäväksi tulevaisuudessa ja myös oman osaamisen kehittämisen tarpeelliseksi näissä asioissa.
Keywords: Henkilöstöjohtaminen; kunnanjohtaja.; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|