Pumppuvoimalaitosten kannattavuus Suomessa - Einola, Aleksi (My University, 2025)
Uusiutuvan energian yleistyessä Suomen energiajärjestelmässä tarvitaan rinnalle säätövoimaa ja energianvarastointiratkaisuja. Sähköverkon taajuuden on pysyttävä tasaisena, mutta uusiutuvan energian tuotanto on sääriippuvaista aiheuttaen epävakautta sähköverkon taajuuteen. Pumppuvoimalaitokset ovat kapasiteetiltaan maailman käytetyin energianvarastointimenetelmä, mutta Suomessa ei ole vielä yhtään itsenäistä laitosta käytössä. Niiden avulla voidaan varastoida ylimääräistä tuotettua sähköä ja käyttää sitä silloin, kun kulutus on suurta. Näin voitaisiin lisätä Suomen säätövoimakapasiteettia nykyisten ratkaisujen rinnalle, mikä parantaisi sähköjärjestelmän joustavuutta ja päästöttömyyttä. Tutkielman tavoitteena oli tarkastella pumppuvoimalaitosten soveltuvuutta ja kannattavuutta Suomessa. Työssä käytiin läpi laitosten toimintaperiaatetta, rakennetta, eri toteutusvaihtoehtoja ja sen roolia uusiutuvan energian varastoinnissa. Ulkomaisten ja kotimaisten esimerkkien avulla havainnollistetaan pumppuvoimalaitosten toteutuksia sekä niiden tulevaisuuden näkymiä. Lopuksi esitetään faktoja pumppuvoimalaitosten taloudellisuudesta, ympäristöystävällisyydestä ja energian tuotannosta. Näiden pohjalta johtopäätöksissä arvioitiin pumppuvoimalaitosten kannattavuutta Suomessa ja vastataan tutkimuskysymyksiin. Työssä esitetyn teorian pohjalta voidaan todeta, että pumppuvoimalaitokset voivat olla merkittävä osa Suomen sähköjärjestelmää, sillä ne tarjoavat tehokkaan ratkaisun uusiutuvan energian varastointiin. Käyttöönottoon liittyy haasteita, kuten sopivien sijaintien löytäminen ja korkeat investointikustannukset, mutta teknisiä ja rakenteellisia ratkaisuja on olemassa. Laitoksen kannattavuus Suomessa riippuu täysin toteutustavasta, ympäristövaikutusten arvioinnista ja suunnittelun tarkkuudesta. Hyvällä toteutuksella pumppuvoimalaitokset voivat tarjota pitkäaikaisen, kustannustehokkaan ja ympäristöystävällisen energianvarastointitavan Suomessa.
Keywords: fi=Sähkö- ja energiatekniikka|en=Electrical Engineering and Energy Technology|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|