MAKROTALOUDELLISTEN TEKIJÖIDEN VAIKUTUS JALPAPALLOSEUROJEN LIIKEVAIHDON MUODOSTUMISEEN - Tarkastelussa Espanjan ja Saksan pääsarjat - Parisot, Janne (My University, 2015)
Jalkapallo on muuttunut viimeisten vuosikymmenten aikana globaaliksi viihdeteollisuudeksi. Siitä on tullut jo suurta kansainvälistä liiketoimintaa, jossa suurimmilla seuroilla on jo satojen miljoonien eurojen liikevaihto. Seurajoukkueiden taloudelliset ahdingot ovat kuitenkin viime vuosina saaneet paljon palstatilaa lehdistössä ja itse urheilutapahtumat ovat välillä jääneet toisarvoisiksi. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on löytää yhteys makrotaloudellisten tekijöiden ja jalkapalloseurojen liikevaihdon muodostumisen välillä. Jalkapallotaloudessa liikevaihto muodostuu kolmesta pääasiallisesta tulonlähteestä: ottelutapahtumista, lähetysoikeuksista saatavista tuloista sekä markkinointituloista. Näiden muuttujien riippuvuutta suhteellisen kysynnän ja reaalisen bruttokansantuotteen vaihteluun testataan tässä tutkielmassa yksinkertaisen regressioanalyysin avulla. Jalkapalloteollisuuden nykytilan hahmottamiseksi tutkielma kokoaa yhteen suurimpien eurooppalaisten jalkapallon pääsarjojen taloudellisia lukuja yhteen. Koko Euroopan viisi suurinta sarjaa antavat tehokkaan kuvan jalkapallobisneksen räjähdysmäisestä kasvusta. Syitä nykytilaan pohditaan ja eroja tavallisen yritysmaailman ja jalkapalloteollisuuden välillä käydään läpi. Samalla esitetään eroja eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen seurajoukkueurheilun välillä. Espanjan ja Saksan pääsarjat La Liga ja Bundesliiga ovat empiirisen testaamisen kohteina ja sarjat on esitelty tutkielman teoriaosassa. Empiirisen testauksen tulokset antavat viitteitä muuttujien välisistä regressioista ja vahvin yhteys löydettiin ottelutapahtumista saatavien tulojen ja suhteellisen kysynnän välillä.
Keywords: jalkapallo; liikevaihto; makrotalous; regressioanalyysi; La Liga; Bundesliiga; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|