Tiedon suodatus tietonäkymiin tietojärjestelmässä – tapaustutkimuksena HETIKA-projekti - Nyrhilä, Vesa (My University, 2005)
Tutkielman aiheena on Tiedon suodatus tietonäkymiin tietojärjestelmässä – tapaustutkimuksena HETIKA-projekti. Tutkimuksen ongelma on tiedon suodatus ja jalostus raporteiksi, taulukoiksi ja lomakkeiksi suuresta informaatiomassasta niin, että ne palvelevat yritystä ja sen sidosryhmiä parhaiten, kun käytössä on monta tietojärjestelmää. Tutkimuksessa käytetään tapaustutkimusmenetelmää. Tapaustutkimuksena tarkastellaan HETIKA-projektissa syntynyttä materiaalia ja analysoidaan sitä tietojärjestelmistä muodostettavien näkymien suunnitteluohjeen ja taulukkolaskentaohjelmien avulla muodostettavien näkymien pohjalta. Haastattelun avulla selvitettiin energiayhtiöiden tietojärjestelmien nykytilaa ja miten niiden käyttämistä tietojärjestelmistä voidaan tällä hetkellä suodattaa tietonäkymiä. Tutkimuksessa havaittiin, että tietojärjestelmien avulla voitaisiin suodattaa tarvittavia raportteja energiayhtiöiden käyttöön, mutta tällä hetkellä suurin ongelma on tietojärjestelmien toimimattomat rajapinnat, jotka ovat tärkein edellytys näkymien suodattamiseen monesta eri järjestelmästä. Energiayhtiöt joutuvat käyttämään jopa kahdeksaa eri valmistajan tietojärjestelmää, mikä tekee niiden uusimisesta kallista ja pitkäaikaista. Ongelman yksi ratkaisu voisi olla ohjelmistostandardien ja tutkimuksen kannalta erityisesti tiedon raportointistandardien kehittäminen.
Keywords: Tietojärjestelmä; Tietonäkymä; Tiedon suodatus; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|