The Mothers of Harry Potter - Keränen, Tiina-Maria (My University, 2014)
J.K. Rowlingin luoma Harry Potter sarja on maailmankuulu. Se kiehtoo lukijaa ikäryhmästä riippumatta ja onnistuu vastaamaan kaiken ikäisten lukijoiden tarpeisiin. Kun suurin lukijaryhmä on lapset ja nuoret, kirjasarjan on erityisesti otettava huomioon näiden ryhmien tarpeet. Nuoret lukijat kaipaavat kirjasarjalta samoja asioita, kuin mitä he tosielämässäkin tarvitsevat: tukea ja turvaa, sekä pysyvyyttä. Tässä tutkielmassa olen tutkinut J.K. Rowlingin luomassa Harry Potter sarjassa esiintyviä äitihahmoja. Olen tutkinut erityisesti sitä, miten heidät on seitsenosaisessa sarjassa kuvattu ja miten he vastaavat kasvavan nuoren, Harryn perustarpeisiin. Nuori tarvitsee kodin, ravintoa, tukea ja turvaa, sekä pysyvyyttä. Rajasin tutkimuksessani käsiteltävät hahmot Harryn biologiseen äitiin, Lily Potteriin, Harryn tätiin, Petuniaan, Rouva Weasleyn sekä Hagridiin. Erityisesti kolme viimeksi mainittua voidaan katsoa olevan Harrylle äidin korvikkeita riippumatta heidän hyvinkin erilaisista tavoistaan vastata hänen tarpeisiinsa. Harryn äiti, Lily, on jo sarjan alussa kuollut eikä näin ollen voi vastata Harryn fyysisiin tarpeisiin, mutta hänen roolinsa Harryn henkisenä tukena sarjan alusta loppuun on korvaamaton. Olen pohjannut tutkimukseni yksinomaan Rowlingin Harry Potter - kirjasarjaan. Lisäksi olen käyttänyt tukenani lukuisia teoksia lasten- ja nuortenkirjallisuudesta, ja tutkinut lasten ja nuorten suhteita vanhempiinsa Freudin oidipaaliteorian avulla. Erityisesti olen ottanu tukea siitä, miten äitihahmoja ja perheitä on perinteisesti kuvattu lasten- ja nuorten kirjallisuudessa. Lopputuloksena huomasin, että vaikka Harryn äitihahmot vastaavat hänen tarpeisiinsa kukin omalla tavallaan, jokainen heistä tuo Harryn elämään pysyvyyttä, jota kasvava nuori tarvitsee. Siinä, missä monet muut hahmot poistuvat jossain vaiheessa tarinasta, äitihahmot pysyvät vähintäänkin taustalla sen alusta loppuun saakka. Tämä osoittaa, että vaikka äitihahmon tarjoama ravinto olisi puutteellista tai koti ei olisi kutsuva, niin olennaista on kuitenkin se, että äitihahmo on läsnä nuoren elämässä.
Keywords: mother figures; Harry Potter; children's literature; adolescent literature; fi=Englannin kieli|en=English language|; fi=Comparative Cultural Studies -maisteriohjelma|en=Master's Programme in Comparative Cultural Studies|