Sisäisen motivaation vaikutus työssä suoriutumiselle - Viisanen, Viivi (My University, 2026)
Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia vaikutuksia sisäisellä motivaatiolla on työssä suoriutumiseen. Tutkielma käsittelee Decin & Ryanin itseohjautuvuusteoriaa ja sen vaikutuksia sisäisen motivaation syntyyn. Lisäksi käsitellään sisäisen motivaation ilmentymää, työn imua ja sen ulottuvuuksia. Ongelmaa tutkitaan kirjallisuuskatsauksen muodossa, joka sisältää tutkimuskirjallisuutta aiheeseen liittyen. Tutkimuskirjallisuus liittyy teoreettisen viitekehyksen lisäksi sisäiseen motivaatioon, työn imuun ja työssä suoriutumiseen. Tutkielma tarkastelee sisäisen motivaation merkitystä osana työntekijän suoriutumista työssään niin tehtäväkohtaisesti kuin kontekstuaalisessa näkökulmassa. Kirjallisuuden kautta tarkastellaan myös työssä suoriutumisen ulottuvuuksia eli tehokkuutta, oppimista ja työhyvinvointia. Sisäisen motivaation on tutkittu vahvistavan näitä ulottuvuuksia. Työssä suoriutumista tutkiessa on huomioitava, että suoriutumiseen vaikuttaa myös muu ympäristö ja yksilön persoonalliset erot. Kirjallisuuskatsauksen johtopäätöksenä todetaan, että itseohjautuvuusteorian perustarpeet, tunne autonomiasta, kyvykkyydestä ja yhteenkuuluvuudesta toimivat välittävänä tekijänä kohti sisäistä motivaatiota. Sisäisen motivaation ja työn imun yhteydet työssä suoriutumisen piirteisiin ovat moniulotteisia. Käsitteiden väliset yhteydet ovat epäsuoria, mutta olemassa. Toisaalta yhteyksiä tutkittaessa on huomattu, että yhteydet kulkevat myös toiseen suuntaan.
Keywords: motivaatio; työsuoritus; työn imu; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|