Hankintatoimi ja varastonhallinta pk-yrityksessä - Pekkarinen, Matias (My University, 2025)
Tämä tutkimus perehtyy hankintatoimeen ja varastonhallintaan tuotantoalan yrityksissä ja tutkimuksen kohdeyrityksen hankintatoimeen ja varastonhallintaan sekä niiden kehitykseen. Hankintatoimi ja varastonhallinta ovat merkittäviä toimia tuotantoalan yrityksille ja niiden vaikutus suoraan yritysten tulokseen on suhteellisen vaikuttava. Tuotantoalan yritysten hankintatoimeen ja varastonhallintaan perehdytään kirjallisuuskatsauksella aiheen tieteelliseen kirjallisuuteen, jolla muodostetaan tutkimuksen teoreettinen viitekehys. Teoreettisen viitekehityksen pohjalta tutkitaan yrityksen X hankintatoimea ja varastonhallintaa heidän tuotantolaitoksessa Y. Tutkimuksen avulla pyritään muodostamaan ymmärrys kohdeyrityksen nykyisestä hankintatoimen ja varastonhallinnan tilanteesta ja tämän avulla selvittämään nykyisen hankintamallin heikkoudet ja kehityskohteet, jotta uuden hankintamallin kehittäminen olisi tarkoituksenmukaista ja tehokasta. Tutkimuksen on tarkoitus tukea kohdeyrityksen uuden hankintamallin kehitystä ja tuoda esille mahdollisia konkreettisia kehityskeinoja tieteellisen tutkimustiedon avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia, miten nykyaikaista hankintatoimea ja varastonhallintaa toteutetaan yleisesti tuotantoalan yhtiöissä ja miten hankintatoimea toteutetaan tutkielman kohteena olevassa kohdeyrityksessä. Tutkimuksen tavoitteena on myös selvittää, mitkä ovat uuden hankintatoimen mallin tavoitteet kohdeyrityksessä ja mitä asioita uudelta mallilta halutaan ja vaaditaan. Tutkimuksen on tavoitteena toimia kohdeyrityksen kehitystyön pohjana, jossa selvitetään kehitystä vaativat asiat ja toimet. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tutkimus jaettiin kahteen osaan, joista ensimmäisessä perehdyttiin tuotantoalan yritysten hankintatoimeen ja varastonhallintaan kirjallisuuskatsauksen avulla. Toisessa osassa perehdyttiin tutkimuksen kohdeyrityksen hankintatoimeen ja varastonhallintaan kirjallisuuskatsauksen tukemana. Tutkimuksen tulokset osoittivat nykyaikaisen hankintatoimen olevan monimutkainen prosessi, joka vaihtelee eri yhtiöiden tarpeiden ja vaatimusten perusteella. Jokaisen hankintatoimen osa-alueen osalta yrityksien oli selvitettävä omaan toimintaan parhaiten sopivat prosessit heidän hankintamallin rakentamiseksi. Yrityksen X osalta selvitettiin, että heidän nykyisessä hankintatoimen ja varastonhallinnan mallissa oli muutama selkeä kehityskohde, joita kehittämällä kohdeyritys voisi optimoida hankintamallinsa toimintaa. Yrityksen X tuotantolaitoksen Y uuden investointiprojektin muutoksien havaittiin vaikuttavan merkittävästi kohdeyrityksen hankintatoimen ja varastonhallinnan toimintaan ja näiden muutoksien huomioimisen merkitys uuden hankintamallin kehityksessä tunnistettiin merkittäväksi.
Keywords: materiaalitalous; hankinta; yritykset; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|