Kannattavan kasvun tekijät : Yrittäjien näkökulmasta tarkasteltuna - Lukka, Joel (My University, 2024)
Liiketoiminnan kasvu on yritystoiminnalle elinehto. Pienillä ja keskisuurilla (PK) yrityksillä on omat haasteensa kannattavan kasvun saavuttamiseksi. Yritysten johdolla on tärkeä rooli näiden tekijöiden tunnistamisessa ja siinä, millä tavalla he osaavat tämän tunnistetun tiedon pohjalta reagoida ja tehdä tarvittavia liiketoiminnan kehittämisen toimenpiteitä, joilla voidaan tavoitella mahdollisimman tehokasta ja kannattavaa kasvua. Yritykset kohtaavat nykypäivän liiketoimintaympäristössään aiempaa enemmän myös ulkoisia uhkia, joihin yritysten tulee osata varautua. Tämän tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa yrittäjien kokemuksia kannattavasta kasvusta. Erityisesti pyritään löytämään niitä tekijöitä, jotka ovat kriittisiä kannattavan kasvun toteutumisen kannalta. Tutkimus tehdään laadullisella tutkimusmenetelmällä ja tutkimusaineistoa kerätään teemahaastatteluilla haastattelemalla kuutta (n = 6) suomalaista PK-yrittäjää tai PK-yrittäjätaustaista henkilöä. Keskeisenä ajatuksena haastateltavien valinnassa on ollut se, että ei valita varsinaisia kohdeyrityksiä, vaan halutaan löytää henkilöitä, jotka ovat olleet yrittäjinä mukana PK-yrityksen kasvun eri vaiheissa, yhdessä tai useammassa yrityksessä. Näin saadaan laajempaa näkemystä ja henkilökohtaista kokemusta siitä, mitkä ovat esimerkiksi niitä tekijöitä, jotka ovat kriittisiä kannattavan kasvun eri vaiheissa. Tutkimus pohjautuu resurssipohjaiseen teoriaan. Tutkimuksen viitekehys yhdessä haastatteluaineiston kanssa, toimii perustana PK-yritysten päättäjille, kun he suunnittelevat kestävää ja kannattavaa kasvua. Haastattelujen pohjalta on tunnistettu kolme tekijää, jotka voivat haastaa PK-yrityksiä niiden kannattavan kasvun tavoittelussa. Nämä ovat: puutteellinen ennakointi, sitouttavat investoinnit ja henkilöriippuvuudet. Analyysin tuloksena on tunnistettu myös kaksi laajempaa osaamiskokonaisuutta, joihin liittyvä osaaminen voi edesauttaa PK-yritysten kannattavan kasvun rakentamisessa. Nämä ovat liiketoimintaosaaminen ja johtamisosaaminen. Haastatteluissa korostuvat yrittäjien kokemukset siitä, että kannattavalla kasvulla voi olla useita esteitä sen toteutumiselle, mutta yrityksissä tulee tunnistaa niistä keskeisimmät ja minimoida näiden vaikutus mahdollisimman pieneksi. Tutkimuksen tulokset viittaavat myös siihen, että se millä organisaatiotasolla suurimmat haasteet kannattavaan kasvuun liittyen ovat, vaihtelee sen mukaan, missä kasvun vaiheessa yritys on menossa. Haastateltavilla yrittäjillä on selkeitä näkemyksiä myös kannattavaa kasvua haastavista tekijöistä ja nämä näkökulmat vaihtelevat jonkin verran sen mukaan, millainen yritystausta haastateltavalla on ja ovatko he joutuneet käsittelemään omassa liiketoiminnassaan kannattavaan kasvuun liittyviä haasteita.
Keywords: pienet ja keskisuuret yritykset; kasvu; kannattavuus; yrittäjyys; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelma|en=Master´s Programme in Business Development|