Jaettua johtamista julkisen sektorin organisaatioiden kompleksisissa toimintaympäristöissä - Rajala, Minttu-Maaria (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan jaetun johtamisen johtamismallia julkisen sektorin organisaatioiden kompleksisissa toimintaympäristöissä. Tutkielmassa luodaan kokonaiskuva jaetusta johtamisesta pirstaleisen teoreettisen sekä käsitteellisen tutkimusaineiston pohjalta. Tutkielmassa jäsennetään, mitä on jaettu johtaminen ja millaisia hyötyjä sillä voi olla kompleksisissa toimintaympäristöissä toimivien organisaatioiden näkökulmasta sekä miten malli vaikuttaa vastuun jakautumiseen organisaatiossa. Tutkielman taustalla on ajankohtainen tarve ymmärtää jaetun johtamisen tuottamaa lisäarvoa yhä epävarmempien, kompleksisempien ja monimutkaisempien toimintaympäristöjen kontekstissa. Lisäksi tutkielman taustalla on ajankohtainen tarve ymmärtää, miksi jaettu johtaminen voi vastata paremmin kompleksisuuden lisääntymisen asettamiin vaatimuksiin verrattuna perinteisiin hierarkkisiin johtamismalleihin. Tutkielma toteutetaan kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Aineistona käytetään kansainvälistä ja kansallista vertaisarvioitua kirjallisuutta. Aineisto on jäsennetty temaattisesti tutkimuskysymysten mukaisesti. Kuvaileva kirjallisuuskatsaus on valittu menetelmäksi sen joustavuuden vuoksi, koska se mahdollistaa laaja-alaisen ilmiön ja pirstaleisen teoriapohjan tarkastelun kokonaiskuvan luomiseksi. Menetelmä mahdollistaa ilmiön tarkastelun ilman empiiristä tutkimusaineistoa. Tutkielmassa ei tarkastella jaetun johtamisen käyttöä minkään tietyn julkisen sektorin organisaation näkökulmasta, vaan muodostetaan käsitteellinen ja teoreettinen kokonaiskuva jaetun johtamisen toimivuudesta ja käytöstä julkisen sektorin organisaatioiden kompleksisten toimintaympäristöjen kontekstissa. Jaetun johtamisen johtamismalli merkitsee siirtymistä kohti moniäänisempiä, vuorovaikutteisempia ja osallistavampia johtamis- ja toimintamalleja. Jaettu johtaminen on aineeton voimavara, joka ilmentää piilevää potentiaalia ja hiljaista tietoa organisaatioiden toimintaympäristöissä. Jaetun johtamisen myötä toimintakulttuurissa korostuvat yhteinen tavoite, valtuuttaminen, aktiivisuus, osallisuus ja yhteistyö. Jaetun johtamisen malli edellyttää verkostomaisempaa toimintaa organisaation eri toimijoiden kesken. Johtamismalli ei haasta aiempaa muodollisen johtajan asemaa, vaan tarjoaa työkalun perinteisen johtamismallin rinnalle. Tutkielma osoittaa, että jaetun johtamisen mallin käyttöönotto vaatii aktiivista roolia muodollisilta johtajilta ja organisaatioiden muilta jäseniltä, mutta ennen kaikkea mallin muodostuminen vaatii organisaatioiden toimintakulttuurissa tapahtuvaa muutosta. Onnistuessaan jaetun johtamisen mallin toteutuminen julkisen sektorin organisaatioiden toimintaympäristöissä auttaa vastaamaan paremmin kompleksisuuden ja muutoksen asettamiin vaatimuksiin. Jaetun johtamismallin kautta lisääntyvän innovatiivisuuden, suorituskyvyn parantumisen ja vastuunjaon avulla voidaan ymmärtää, millaista lisäarvoa jaettu johtaminen tuo kompleksisessa toimintaympäristössä toimimiseen.
Keywords: kompleksisuus; fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|