THE IMPACT OF DELIVERY PROBLEMS CAUSED BY COVID-19 ON THE SUPPLIER RELATIONSHIPS’ TRUST - Ojajärvi, Johanna (My University, 2022)
Covid-19-pandemialla on ollut merkittävä vaikutus liiketoimintaan ja toimittajasuhteisiin. Pande- mia alkoi varoittamatta ja yllättäen, eikä yrityksillä ole ollut aikaa varautua sen aiheuttamiin haas- teisiin. Tehtaiden mennessä kiinni ja työntekijöiden sairastuttua, toimittajat ovat olleet haasta- van tilanteen edessä, sillä heidän liiketoimintansa on saattanut hidastua tai jopa pysähtyä koko- naan, eivätkä toimittajat siksi ole voineet toimittaa haluttuja tuotteita tai palveluita asiakkailleen. Toimitukset ovat viivästyneet tai olleet täysin mahdottomia suorittaa, ja tällä on ollut suoria vai- kutuksia myös heidän asiakkaidensa liiketoimintaan. Tämä työ keskittyykin juuri koronan tuomiin muutoksiin toimittajasuhteissa ja miten toimittajasuhteiden luottamus on muuttunut pande- mian aikana. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten koronan aiheuttamat toimitusongelmat ovat vaikut- taneet toimittajasuhteiden luottamukseen. Tutkimus pyrkii selvittämään, miten nämä toimitus- ongelmat ovat vaikuttaneet niin matalan kuin korkean luottamuksen toimittajasuhteisiin ja min- kälaisia eroja näiden toimittajasuhteiden välillä löytyy luottamuksen muutosten suhteen. Tutki- mus pyrkii myös selvittämään syitä näiden muutosten taustalla ja mitkä tekijät erityisesti ovat vaikuttaneet luottamuksen kasvamiseen tai heikkenemiseen näissä toimittajasuhteissa. Tutkimus on toteutettu teoreettisten lähtökohtien ja empiirisen tutkimuksen avulla. Empiirinen tutkimus on toteutettu kyselylomakkeen muodossa, joka on lähetetty teknologiateollisuuden alan työntekijöille, jotka työskentelevät tiiviissä yhteistyössä toimittajien ja toimittajasuhteiden kanssa. Lomakkeeseen vastasi 50 teknologiateollisuuden alalla työskentelevää henkilöä eri taus- toilla ja eri mittaisella työkokemuksella. Tutkimustulosten mukaan toimittajasuhteiden luottamuksen tasolla ennen pandemian alkua oli vaikutuksia luottamuksen muutoksiin pandemian aikana. Luotto matalan suhteen toimittajiin heikkeni entisestään koronan aikana, mutta luotto korkean luottamuksen toimittajiin pysyi sa- malla tasolla kuin ennen pandemiaa tai jopa tiivistyi. Osa vastaajista koki luottamuksen ja koko toimittajasuhteen olevan paremmalla tasolla kuin ikinä korkean luottamuksen toimittajien suh- teen.
Keywords: trust; business relations; suppliers; COVID-19; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; Master’s Programme in Strategic Business Development