STOXX EUROPE 600-OSAKEINDEKSIN PÄIVITYS: HINTAREAKTIO JA LIKVIDITEETTI - Huhtanen, Matti (My University, 2013)
Tutkielman tavoitteena on selvittää miten osakkeet käyttäytyvät Stoxx Europe 600 -osakeindeksiin lisäyksen tai poistamisen seurauksena vuosina 2005–2009. Tavoitteena on selvittää johtaako osakeindeksiin lisäys epänormaaleihin tuottoihin lyhyellä tai pit-källä aikavälillä sekä onko poistamisella havaittavissa päinvastainen vaikutus. Lisäksi tutkielmassa tutkitaan kaupankäyntivolyymien sekä kaupankäynnin myyntitasojen ja ostotasojen hintaeron muutoksia päivityksen kohteena olevilla osakkeilla. Tutkielma jakaantuu teoria ja empiria osaan. Alussa teoriaosiossa käsitellään osakkeiden hinnoitteluteorioita, osakemarkkinoiden tehokkuutta, ali- ja ylireagointia sekä käyttäy-tymistieteellistä rahoitusta. Empiria osiossa tutkitaan osakeindeksin muutoksen kohteena olevien osakkeiden käyt-täytymistä pyritään selvittämään päivityksen ympärillä. Aikaisempien aihepiirien tutki-muksien tapaan lisättyjen sekä poistettujen osakkeiden kumulatiivisia epänormaaleja tuottoja mitataan event tutkimuksella. Likviditeetin muutoksia tutkitaan kaupankäynti-volyymin kasvulla sekä osakkeiden osto- ja myyntitason hintaeron muutoksilla. Tutkielmassa ei havaittu Stoxx Europe 600 -osakeindeksiin lisäyksen johtavan epänor-maaleihin tuottoihin lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Päinvastaista reaktiota ei myöskään havaittu olevan osakeindeksistä poistamisella. Osakeindeksin päivityksellä ei myöskään havaittu olevan yhteydessä kaupankäyntivolyymin muutoksiin lyhyellä tai pitkällä aika-välillä. Kaupankäynnin myyntitasojen ja ostotasojen hintaerojen muutoksien ei havaittu olevan yhteydessä osakeindeksin päivitystilanteisiin.
Keywords: Osakeindeksi; epänormaali tuotto; markkinatehokkuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|