Vastuuvapauden myöntäminen ja sen merkitys osakeyhtiössä - Pääjärvi, Pentti (My University, 2003)
Tutkimuskohteena on vastuuvapauden myöntäminen osakeyhtiössä ja tehdyn päätöksen merkitys osakeyhtiön toimielimien jäsenille, yhtiölle, osakkaille ja muille. Tutkimuksessa selvitetään miten vastuuvapauspäätös tehdään ja miten yhtiön tai vähemmistöosakkaiden on meneteltävä saadakseen nostettua vahingonkorvauskanteen yhtiön lukuun. Lisäksi tut-kitaan osakkaiden ja muiden henkilöiden mahdollisuuksia nostaa vahingonkorvauskanne vastuuvelvollisia vaataan. Lähteinä on käytetty osakeyhtiölakia, sen esitöitä ja lain kom-mentaariteoksi sekä tutkimusalueesta syntynyttä oikeuskäytäntöä. Tutkielman alussa, johdannon jälkeen, on kuvaus osakeyhtiön vastuullisista toimielimistä. Kolmannessa luvussa selvitetään osakeyhtiön toimielinten vahingonkorvausvastuuta. Neljännessä luvussa tutkitaan vastuuvapaudesta päättämistä. Viidennessä luvussa tutkitaan vastuuvapauspäätöksen merkitystä. Seuraavassa luvussa selvitetään osakeyhtiön päätök-sentekoa vahingonkorvauskanteen nostamiseksi. Lopuksi esitetään tutkielmaan perustuvat johtopäätökset. Osakeyhtiön yhtiökokouksen myöntämä vastuuvapaus estää yhtiötä ajamasta vahingonkor-vauskannetta vastuuvelvollista kohtaan. Yhtiökokouksen päätös vastuuvapauden myöntä-misestä tai kanteen nostamatta jättämisestä ei estä yhtiötä nostamasta kannetta jos aiempi päätöksenteko ei ole perustunut olennaisesti oikeisiin ja täydellisiin tietoihin. Konkurssi- ja yrityssaneeraushallinnolla on määrätyissä olosuhteissa mahdollisuus ajaa vahingonkor-vauskannetta yhtiökokouksen myöntämästä vastuuvapaudesta huolimatta. Vastuuvapauden myöntämisellä ei ole merkitystä osakkaan ja velkojan kanneoikeuteen, mikäli kyse on hei-dän vastuuvelvollisen taholta kärsimästä välittömästä tai välillisestä vahingosta.
Keywords: vastuuvapaus; vahingonkorvaus; osakeyhtiö; fi=Talousoikeus|en=Business Law|