Lean-ajattelun soveltaminen HMLV-venetuotannossa - Kuivala, Lenni (My University, 2026)
Asiakkaiden odotukset räätälöidyistä tuotteista korostuvat High-mix, Low-volume (HMLV) -tuotannossa, jossa toisistaan eroavia tuotteita valmistetaan pieninä määrinä. Lean-ajattelu on puolestaan alun perin massatuotantoon kehitetty johtamisfilosofia, jonka tavoitteena on maksimoida asiakkaalle tuotettava arvo ja minimoida hukka. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun kandidaatintutkielman tavoitteena on tarkastella lean-ajattelun soveltamista HMLV-venetuotantoon, sekä selvittää sen haasteita ja työkaluja pienivolyymisessä venevalmistuksessa. Kirjallisuuskatsaus osoittaa, että lean-ajattelun suora soveltaminen venetuotantoon on haastavaa, sillä lean perustuu vakaisiin materiaalivirtoihin ja standardoituihin työvaiheisiin. Venetuotannossa tuotteet, työvaiheet ja kysyntä vaihtelevat voimakkaasti asiakasvaatimusten mukaan, mikä heikentää erityisesti perinteisten imuohjaustyökalujen, kuten kanbanin, toimivuutta. Haasteista huolimatta lean-työkaluja voidaan hyödyntää onnistuneesti mukauttamalla ne tuotannon erityispiirteisiin. Esimerkiksi 5S-menetelmä selkeyttää työympäristöä, arvovirtakuvaus (VSM) auttaa pullonkaulojen tunnistamisessa ja jatkuva parantaminen (kaizen) mahdollistaa vaiheittaisen kehityksen ilman suuria järjestelmämuutoksia. Lisäksi digitalisaatio tukee lean-ajattelua parantamalla tuotannon näkyvyyttä ja tiedonkulkua. Tutkielman johtopäätöksenä todetaan, ettei HMLV-venetuotannosta pyritä tekemään standardoitua massatuotantoa, vaan lean-ajattelun avulla pyritään parantamaan tuotannon virtausta, läpinäkyvyyttä ja resurssitehokkuutta korkeasta vaihtelusta huolimatta.
Keywords: lean-ajattelu; tuotanto; veneet; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|