WWW-käyttöliittymän vaatimusmäärittely - Tuhkanen, Ari (My University, 2008)
Tutkimuksessa teoriakartoituksen avulla etsittiin WWW-käyttöliittymän omaavan ohjelmiston vaatimusmäärittelyvaiheessa käytettäviä menetelmien joukkoa. Menetelmien avulla pyrittiin tuomaan käytettävyys ohjelmistotuotannon vaatimusmäärittelyvaiheen osaksi. Teoriakartoituksessa pyrittiin laajasti kattamaan käytettävyyden perusteokset sekä tarkemmin perehtymään käytettävyystuotannon alueen teoksiin sekä Web-käytettävyyteen ja Web-saavutettavuuteen. Valituiksi menetelmistä tulivat käyttäjäprofiilianalyysi sekä tehtäväanalyysi, joista saatuihin vaatimuksiin lisättiin yleisistä käyttöliittymän suunnitteluohjeista johdettuja vaatimuksia.. Yksi osa vaatimusmäärittelyä oli myös kehitysympäristön asettamien rajoitusten, esimerkiksi uusien päätelaitteiden sekä tietoturvavaatimusten asettamat rajoitukset, analysointi ja niiden perusteella ohjelmiston käytettävyysvaatimusten muokkaus. Esitellyillä menetelmillä vaatimusmäärittelyn lopputuloksena saadaan ohjelmistolle asetettavat sekä kvalitatiivisia ja kvantitatiivisiä vaatimuksia sisältävät käytettävyysvaatimukset. Teoriakartoituksessa valittuja menetelmiä testattiin käytännössä Web-sovelluksen vaatimusmäärittelyvaiheessa. Käytännön testauksessa todettiin yhden mahdollisen käytettävyystuotannon menetelmäjoukon löytyneen. Erityisesti tutkimuksessa huomattiin aikaisen käytettävyyden evaluoinnin olevan tärkeässä asemassa pyrittäessä ohjelmiston hyvään käytettävyyteen. Käytännön osassa käytettävyyden evaluointi menetelmänä oli heuristinen evaluointi, joka todettiinkin hyvin sopivan vaatimusmäärittelyvaiheen evaluointimenetelmäksi. Kaiken kaikkiaan todettiin vaatimusmäärittelyvaiheessa tunnistetut käyttäjät ja heidän tavoitteidensa ja toimintotapojen analysointi on käytettävyyden tuotannon peruskivi.
Keywords: Käyttöliittymät; WWW; Käytettävyys; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|