Pk-yrityksen valmistautuminen sukupolvenvaihdokseen ; Case logistiikka-alan yritys ; - Hongell, Maarit Kristiina (My University, 2020)
Pk-yrityksen omistajanvaihdos antaa mahdollisuuden yrityksen uudistumiseen, kehittymiseen ja jopa kasvuun. Tämä käy ilmi vuoden 2018 omistajanvaihdosbarometristä. Suomalaisissa yrityksissä tehdään vuosittain tuhansia sukupolvenvaihdoksia. Aihe on ajankohtainen myös lähivuosina monille pienyrityksille. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitä asioita pienyrityksessä täytyy verotuksen näkökulmasta huomioida sukupolvenvaihdoksen lähestyessä. Aihetta lähestytään case-yrityksen tulevaisuudessa tapahtuvan omistajanvaihdoksen kautta. Tutkimusmenetelmä on oikeusdogmaattinen eli selvitetään voimassaolevan lainsäädännön tila suhteessa käsiteltävään tutkimusongelmaan. Lähteinä lainsäädännön lisäksi käytetään oikeuskirjallisuutta, KHO:n päätöksiä sekä Verohallinnon ohjeita. Yrityksen sukupolvenvaihdoksen onnistuminen edellyttää perusteellista selvitystä eri vaihtoehdoista. Omistajanvaihdoksen suunnittelussa täytyy verotuksen osalta huomioida säädöksiä perintö- ja lahjaverolaista, tuloverolaista sekä varainsiirtoverolaista. Prosessissa ja ennen kaikkea sen lopputuloksissa on tärkeää ottaa huomioon niin luopujan kuin jatkajankin tavoitteet ja toiveet. Liiketaloudelliset tavoitteet ja yritystoiminnan jatkuvuus ovat usein keskiössä. Yrityksen sukupolvenvaihdoksen toteuttamisratkaisu on yleensä kokonaisuus, jossa kunkin yrityksen erityispiirteet tulee huomioitavaksi. Verosuunnittelu tarkoittaa taloudellisen toiminnan suunnittelua, jossa selvitetään eri toimintavaihtoehtojen veroseuraamuksia. On tärkeää, että ratkaisut pystytään perustelemaan liiketoiminnallisilla perusteilla. Case-yrityksen tapauksessa vaiheittainen sukupolvenvaihdos näyttäytyi parhaana vaihtoehtona. Valmistelevina toimenpiteitä jakautuminen edistäisi liiketoiminnan kehittämistä ja sen jälkeen suunnattu osakeanti mahdollistaisi jatkajien tulon yrityksen omistajiksi. Varsinainen luovutus tapahtuisi vastikkeettomasti osinkojen tuotto-oikeuden kuitenkin jäädessä luopujalle. Edellytysten täyttyessä lainsäädännön huojennusmahdollisuuksia olisi mahdollista hyödyntää sekä luopujan että jatkajien veroseuraamuksissa. Case-yritykselle tehty selvitys antaa näkökulmia verosuunnittelusta omistajanvaihdosta edeltäviin toimenpiteisiin ja yrityksen luovutukseen. Toimiva lainsäädäntö ja ennakoitavissa oleva vero-oikeudellinen ratkaisutoiminta yritysten sukupolvenvaihdosten edistämisessä on olennaista. Tutkimus vahvisti sen käsityksen, että nykyinen verolainsäädäntö on kohtuullisen kannustava yritysten sukupolvenvaihdoksiin. Niiden täysimääräinen hyödyntäminen antaa hyvät edellytykset yritystoiminnan omistajanvaihdoksiin.
Keywords: sukupolvenvaihdos; verosuunnittelu; yritysjärjestelyt; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|; Yritysverotus