“Hi fellow ASMR friend, wishing you a wonderful day” : Vuorovaikutus ja yhteisöllisyys ASMR-videoiden kommenteissa - Seppälä, Annika (My University, 2024)
Internetiin julkaistaan visuaalisia ja auditiivisia ärsykkeitä eli triggereitä sisältäviä videoita, joita kutsutaan ASMR-videoiksi. Niiden tarkoitus on herättää katselijassa tai kuuntelijassa fyysinen reaktio. Fyysisiä tuntemuksia voivat olla esimerkiksi väristyksen ja kihelmöinnin tunteet etenkin päässä, mutta myös muualla kehossa. Tunne on positiivinen ja sitä kuvaillaan maksimaaliseksi rentoutumiseksi. ASMR-videoiden alkuperäinen ja edelleenkin suosituin katselualusta on videopalvelu YouTube. Videoita ja niiden aiheuttamaa hyvän olon tunnetta käytetään esimerkiksi ahdistuksen ja unettomuuden helpottamiseen. Tässä tutkimuksessa haluttiin ymmärtää ASMR-internetkulttuuria ja sitä ylläpitävää yhteisöllisyyttä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten vuorovaikutus ja yhteisöllisyys ASMR-yhteisössä rakentuvat. Tavoitetta lähestyttiin selvittämällä, mitä teemoja ASMR-videoiden kommenteista nousee esille, millaista vuorovaikutusta kyseiset teemat rakentavat kommentoijien välille ja mitä yhteisöllisyyden elementtejä kommenteissa on havaittavissa. Tutkimuksen aineisto muodostui kuuden erilaisen ASMR-videon kommenteista, ja kommentteja oli aineistossa yhteensä 280. Aineisto koodattiin ensin käyttäen YouTube-kommenttien luokittelujärjestelmää. Tämän jälkeen kommentteja analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Niistä tunnistettiin erilaisia teemoja ja teemojen myötä syntynyttä vuorovaikutusta analysoitiin. Teemoja ja vuorovaikutusta peilattiin lopulta yhteisöllisyyden tunteeseen liittyvään SOVC- malliin. Tutkimuksen viitekehys ja teoreettinen tausta rakentuvat niin ASMR:ään liittyvästä aiemmasta tutkimuksesta kuin myös yhteisöihin ja yhteisöllisyyteen liittyvästä aiemmasta tutkimuksesta. Tutkimuksen tuloksena muodostui neljä pääteemaa, joita olivat vertaistuki, kevyt keskustelu, yhteinen hyvä ja osana yhteisöä. Pääteemat jakautuivat myös tarkempiin alateemoihin. Tuloksista nähdään, että teemojen myötä kommentoijien välille rakentui avointa, luottamuksellista, leikkimielistä ja huumorilla täydennettyä vuorovaikutusta. Lisäksi vuorovaikutus validoi yhteisön olemassaoloa ja sitä, että kommentoijia ylipäätään voidaan kutsua yhteisöksi. Kommentteja analysoitaessa oli niistä myös havaittavissa tiettyjä SOVC-mallin yhteisöllisyyden elementtejä, joista vahvimmin toteutuivat jäsenyys ja tarpeiden täyttyminen. Tulokset vahvistavat tutkimuksen lähtöoletuksen siitä, että ASMR-videoiden kommentoijat muodostavat keskenään yhteisön. Kommenteissa muodostuu avointa ja ystävällistä vuorovaikutusta ja keskustelua on hyvinkin laajasti eri aiheista. Kommenteista on huomattavissa, että ASMR-videot ovat monille merkittävä osa arkea ja niistä haetaan viihteen lisäksi myös lohtua ja rentouttavaa vaikutusta. Videoiden katsomisen lisäksi monille katsojille ASMR-yhteisön olemassaolo ja siellä vallitseva keskustelukulttuuri ja toisiin samaistuminen vaikuttaisi olevan itse videoiden lisäksi hyvin tärkeää.
Keywords: yhteisöllisyys; verkkoyhteisöt; keskustelu; viestintä; vuorovaikutus; yhteisöt; fi=Digitaalinen media|en=Digital Media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|