Kokonaistuotannon ja osakemarkkinavolatiliteetin yhteys Suomen osakemarkkinoilla 1995-2004 - Ahtiainen, Jussi (My University, 2006)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan OMXHelsinki 25—osakeindeksin ja Suomen kokonaistuotannon välistä yhteyttä aikavälillä 1995—2004. Tutkielmassa tutkitaan onko toteutunut kokonaistuotannon kasvu merkitsevä selittäjä kyseisen osakeindeksin volatiliteetille. Tutkielman teoreettisessa osassa käsitellään aiempaa aiheeseen liittyvää tutkimusta, osakkeiden arvonmääritysmalleja ja osakemarkkinoiden tehokkuutta sekä kokonaistuotantoa ja osakkeiden volatiliteettia. Empiirisessä osassa esitellään tarkemmin käytetty aineisto, käytettävät tutkimusmenetelmät sekä varsinaiset tutkimustulokset. Osakeindeksin volatiliteettia mallinnetaan GARCH(1, 1)—prosessina modifioidun Q—testisuureen avulla todetun aikasarjan autokorreloituneisuuden perusteella. Estimoidun mallin mukaan osakeindeksin volatiliteetti laskee kokonaistuotannon kasvaessa ja vastaavasti kasvaa kokonaistuotannon laskiessa. Mallin kokonaistuotannon parametrin kerroinestimaatti on tilastollisesti merkitsevä prosentin tasolla, eli toteutunut kumulatiivinen kokonaistuotannon kasvu selittää osakeindeksin volatiliteettia. Herkkyysanalyysin perusteella parhaat tulokset saavutetaan, kun kokonaistuotannon kumulatiiviseen tekijään otetaan mukaan kolmen edeltäneen kuukauden havainnot.
Keywords: Osakeindeksin volatiliteetti; kokonaistuotanto; GARCH; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|