Työhyvinvointi yksityisessä suunterveydenhuoltoalan yrityksessä: Esimiehen vaikutusmahdollisuudet - Eklund, Hanna Maria (My University, 2021)
Hyvinvoiva työntekijä saa hyvää tulosta aikaan työpaikalla. Työn sujuminen ja hyvinvointi työpaikalla vaikuttaa positiivisesti myös muihin elämän osa-alueisiin. Yksilön hyvinvointia voidaan tutkia ja mitata tarkasti. Yksittäisen työntekijän hyvinvoinnin kokemukseen vaikutta-vat työn itsenäisyys, kollegat ja heidän tukensa, vuorovaikutus kollegoiden ja esihenkilöiden kanssa, työn määrä, ergonomia ja se kuinka työyhteisö ottaa huomioon työntekijänsä. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mitä työhyvinvointi tarkoittaa yksityisessä suunter-veydenhuollon yrityksessä ja miten esimies voi vaikuttaa työhyvinvointiin. Tutkimuksessa haastateltiin kahdeksan yksityisen suunterveydenhuoltoalan yrityksen yrittäjää tai esimiestä. Haastatteluun osallistuneet yritykset olivat Pohjanmaalta, Etelä- Suomesta sekä Pirkanmaal-ta. Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla. Tutkimustulosten mukaan työhyvinvointi koettiin tärkeäksi osaksi yritysten toimintaa ja hen-kilöstöstrategiaa. Johtajan rooli oli haastatteluaineiston perusteella merkityksellinen työhy-vinvoinnin mahdollistamisessa. Johtajan rooli oli tulosten mukaan hyvin laaja; työtehtäviä johtajilla riitti rekrytoinnista kliiniseen hammahoitotyöhön. Johtajan työhön liittyi vahvasti halu tehdä suun terveydenhuollon työtä omalla tavalla ja mahdollistaa se myös työntekijöille. Suun terveydenhuollon toimintakenttä on riippuvainen poliittisista päätöksistä. SOTE-uudistus ja Kela-korvaukset vaikuttavat potilasvirtaan yksityisillä palveluntuottajilla. Epävar-muus tulevaisuudesta ja ulkoiset riskitekijät koettiin haastattelujen tulosten perusteella pe-lottaviksi yritysten tulevaisuuden kannalta. Teemahaastattelun analyysivaiheessa esiin nousi kuusi pääteemaa : hyvinvointi, työympäristö, johtaminen, organisaatio, toimintakenttä ja tulevaisuus. Teemahaastattelun tuloksissa hyvinvointi korostui yhtenä pääteemana, mutta analyysisissä ei ilmennyt useita kytköksiä muihin pääteemoihin Hyvinvointi jäi omaksi alueeksi, eikä sitä mainittu ja otettu huomioon muita isoja ja merkityksellisiä teemoja pohtiessa.
Keywords: johtaminen; työhyvinvointi; hyvinvointi; suun terveydenhuolto; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|