Tiimien oikeudenmukainen tulospalkitseminen - Siirilä, Niina Elina (My University, 2010)
Tässä tutkimuksessa käsitellään tiimien tulospalkitsemista oikeudenmukaisuuden näkö-kulmasta. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää vaikuttaako käytetty tulospalkitsemisme-netelmä oikeudenmukaisuuteen tiimien tulospalkitsemisessa sekä mikä on tiimityypin vaikutus oikeudenmukaisuuden kokemukseen tulospalkitsemisessa. Tutkimus perustuu kahdelle ajankohtaiselle käsitteelle, tulospalkitsemiselle ja tiimeille. Tiimien ja tulos-palkitsemisen yhdistäminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista, sillä usein tulospal-kitseminen perustuu henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseen, joka saattaa aiheut-taa tiimin sisäistä keskinäistä kilpailua, kun taas tiimit vaativat toimiakseen yhteistyötä. Tiimejä on mahdollista tulospalkita kolmella eri tapaa. Ensimmäinen näistä on tiimikoh-tainen tulospalkitseminen, jossa tiiminjäsenet saavat tulospalkkion tiimin saavuttaessa tavoitteensa. Toiseksi tiimejä on mahdollista tulospalkita yksilökohtaisesti niin, että tiiminjäsenet saavat tulospalkkioita saavuttaessaan omat henkilökohtaiset tavoitteensa. Kolmas tulospalkitsemisen tapa on yhdistelmätulospalkitseminen, jossa tulospalkkioita voi saada sekä omien henkilökohtaisten tavoitteiden saavutuksesta että tiimin tavoittei-den täyttyessä. Tässä tutkimuksissa näitä eri tulospalkitsemisenmenetelmiä tutkitaan oikeudenmukaisuuden näkökulmasta, eli pyrkimys on selvittää mikä näistä menetelmis-tä on oikeudenmukaisin tiiminjäsenien mielestä tiimille. Oikeudenmukaisuuden käsite muodostuu kolmesta eri oikeudenmukaisuuden alalajista, jotka ovat jakava-, päätöksen-teon- sekä kohtelun oikeudenmukaisuus . Tässä tutkimuksessa tutkittiin kolmea eri tiimiä haastatteluin (n=9) sekä kyselyllä (n=20). Tutkimustulosten perusteella voidaan päätellä, että tiimityypillä on vaikutusta siihen, mikä koetaan tiimille oikeudenmukaiseksi tulospalkitsemiseksi. Mitä tehok-kaampi ja mitä enemmän tiimillä on vaikutusta yksilön suoritukseen, sitä oikeudenmu-kaisemmaksi koetaan tiimikohtainen tulospalkitseminen. Toisaalta, mikäli todellista yhteistyötä ei tiimissä ole, koetaan yksilökohtainen palkitseminen oikeudenmukaisem-maksi tavaksi tulospalkita tiimiä. Tämän tutkimuksen tiimeille oikeudenmukaisemmak-si tulospalkitsemisenmenetelmäksi havaittiin yhdistelmätulospalkitseminen, sillä tiimin-jäsenten suorittava työ on suurimmaksi osaksi itsenäistä, mutta työ vaatii osittain myös yhteistyötä.
Keywords: Tulospalkitseminen; tiimit; tulospalkitsemismenetelmät; oikeudenmukai-suus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|