"Miksi arki kulutettiin puhki ja raiskattiin?" Retoriset keinot Ruben Stillerin kolumneissa - Kokko, Pirita (My University, 2011)
Kieli on olennainen osa päivittäistä elämäämme ja se on kiinni jokaisessa hetkessämme: jos ei tekstinä edessämme, niin ajatuksina päässämme. Kaikki kielenkäyttömme pyrkii vaikuttamaan ja vakuuttaman tavalla tai toisella, mutta harvoin mietimme näitä keinoja, joilla sen teemme. Tutkimuksessani tarkastelen retorisia keinoja Ruben Stillerin kirjoittamista kolumneista. Tarkoituksena on saada yleiskuva retorisista keinoista ja selvittää missä määrin Stiller käyttää kolumneissaan retorisia keinoja vakuuttaakseen lukijan, sekä löytyykö Stillerille jokin tyypillinen retorinen keino. Tutkimuksen teoriana on retoriikka, ja menetelmänä tästä muodostettu retorinen analyysi. Retorisen analyysin runko jakaantuu viiteen eri osioon: kontekstiin, jäsentelyyn, vakuuttamisen keinoihin, argumentaatioon ja tyyliin. Analysoin kolumneista kunkin osion erikseen ja muodostan niistä kokonaisvaltaisen retorisen analyysin aineistostani. Tutkimuksessani on aineistona kymmenen Ruben Stillerin kirjoittamaa kolumnia vuosilta 2007–2010. Tulokset osoittavat, että Stiller käyttää kolumneissaan runsaasti retorisia keinoja lukijan vakuuttamiseksi. Kolumnin aloitukset ja lopetukset ovat huomiota herättäviä ja sisältö voimakkaita mielipiteitä sisältävää tekstiä. Vakuuttamisen keinoista eniten käytettyjä ovat eetos ja paatos, jotka tuntuvat olevat Stillerin teksteille luonteenomaisia keinoja. Argumentaatio ei ole Stillerillä analyysin mukaan niin selkeää, mutta väitteitä ja niitä tukevia argumentteja esiintyy kolumneissa. Stillerin kolumneissa esiintyy runsaasti erilaisia tyylikeinoja, trooppeja ja skeemoja. Erittäin runsaasti kolumneissa esiintyy trooppeja, joista eniten esillä ovat ironia, interrogaatio ja metafora. Nämä kolme näyttävät olevan Stillerin tyylille tunnusomaisia retorisia keinoja. Tutkimuksen perusteella Stiller käyttää kolumnikirjoittelussaan runsaasti retorisia keinoja, joilla lukijat yritetään saada vakuuttuneiksi ja vaikuttuneiksi.
Keywords: retoriikka; retoriset keinot; vaikuttaminen; kolumni; fi=Nykysuomi|en=Modern Finnish|