Perheyrityksen sukupolvenvaihdos jatkajan näkökulmasta - Simelius, Sari (My University, 2006)
Sukupolvenvaihdos on asia, joka tulee koskettamaan lähivuosina kymmeniä tuhansia suomalaisia yrityksiä suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. Vaikutukset eivät rajoitu ainoastaan yksittäisiin yrityksiin, vaan ne heijastuvat koko kansantalouteemme ja synnyttävät merkittävän haasteen talouselämällemme sekä yhteiskunnallemme. Haaste kansantaloudellemme syntyy siitä, ettei jatkajia yritystoiminnalle tahdo löytyä. Perheyrityksissä jälkikasvun haluttomuus jatkaa yritystoimintaa johtuu usein verotukseen, rahoituksen järjestämiseen sekä perintöasioihin liittyvistä seikoista. Tämän tutkimuksen tehtävänä on selvittää niitä keinoja, joiden avulla perheyrityksen jatkaja pystyy suoriutumaan sukupolvenvaihdoksesta taloudellisesti mahdollisimman kannattavalla tavalla. Jotta vaihdos olisi jatkajalle edullinen, tulisi myös luopuvan tahon toiminnallaan edistää vaihdoksen taloudellista toteuttamista ja etsiä keinoja kustantaa yritystoiminnan siirto taloudellisesti järkevästi. Ongelmia perheyritysten siirtymisessä sukupolvelta toiselle aiheutuu Suomessa lähinnä korkean perintö- ja lahjaverotuksen takia. Perintö- ja lahjaverolain mahdollistamien huojennusten käyttämisellä sekä tehokkaalla verosuunnittelulla voidaan sukupolvenvaihdosprosessissa saada aikaan kuitenkin merkittäviä säästöjä. Perintöoikeudellisten seikkojen avulla voidaan siirtyvän yritysvarallisuuden jakautumiseen vaikuttaa. Osakeyhtiölain sallimissa rajoissa voidaan yhtiön tasetta ja taloudellista asemaa muokata paremmin siirtoa palvelevaksi kokonaisuudeksi. Puuttuvia varoja voidaan myös hankkia ulkopuolisilta tahoilta yritysrahoituksen muodossa. Tutkielman tavoitteena on tuoda esille näitä keinoja ja vaihtoehtoisia toteuttamiskeinoja, joiden avulla yritystoiminnan siirto jatkajalle voidaan taloudellisesti järkevällä tavalla suorittaa. Tutkimuksessa on käytetty apuna voimassaolevaa lainsäädäntöä ja aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Tuntemalla kaikki olemassa olevat mahdollisuudet ja työkalut, voidaan sukupolvenvaihdoksen siirtokustannuksia huomattavasti alentaa ja löytää varoja siirron toteuttamiseksi. Tästä syystä vaihdoksen toteuttamiselle täytyisi varata riittävästi aikaa ja suunnittelu aloittaa hyvissä ajoin.
Keywords: Sukupolvenvaihdos; perheyritys; verotus; rahoitus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|