Kollektiivinen mieli teho-osastolla - Arbelius-Iltanen, Marika (My University, 2019)
Kollektiivisella mielellä (collective mind) tarkoitetaan tiimin tasa-arvoista ja vastavuoroista yhteistoimintaa huipputasolla. Kollektiivisen mielen käsitteen avulla tuodaan esiin, miksi ja miten yhteistyökykyinen asiantuntijatiimi kehittää tehokkuutta ja luotettavuutta. Kollektiivinen mieli näkyy tiimin toiminnassa vastavuoroisuutena, toiminnan tarkkuutena ja ilmapiirinä. Kollektiivisen mielen kehittyminen edellyttää ominaisuuksia, jotka ovat tarkkuus, vuorovaikutus, älykäs toiminta, ymmärrys, kertaus ja perehdyttäminen sekä tiimin uudelleen ryhmäytyminen. Kollektiivisen mielen tekijöitä ja ominaisuuksia on osittain vaikea avata yksiselitteisesti tai irrottaa toisistaan ja kokonaisuudesta. Terveydenhuollon organisaatioissa tehdään työtä pääasiassa tiimeissä. Teho-osasto on terveydenhuollon asiantuntijaorganisaatio, ja sen toiminnan laatuun vaikuttavat työn organisointi sekä henkilökunnan ammatti- ja vuorovaikutustaidot. Yhteistyön kehittäminen teho-osaston tiimissä vaatii tietoa tiimien toiminnasta, vuorovaikutusta ja verkostoitumista. Teho-osaston tiimin toiminta edellyttää vastavuoroista yhteistoimintaa huipputasolla. Tämä sosiaali- ja terveyshallintotieteen pro gradu -tutkielma sijoittaa kollektiivisen mielen teho-osaston tiimiin ja sen yhteistoimintaan. Tutkielman tarkoituksena on määritellä kollektiivisen mielen käsitettä ja kartoittaa, miten se näkyy teho-osaston tiimissä sekä millaisia kollektiiviseen mieleen liittyviä tekijöitä teho-osaston tiimissä ilmenee sairaanhoitajan näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena on avata kollektiivisen mielen käsitettä ja herättää keskustelua sekä kartoittaa sairaanhoitajien näkemyksiä yhteistoiminnan kehittämiseksi teho-osaston tiimissä. Teorian avulla määriteltiin, mitä on kollektiivinen mieli. Tutkimuksella haettiin vastauksia kysymyksiin, miten kollektiivinen mieli näkyy teho-osaston tiimissä ja mitkä tekijät vaikuttavat teho-osaston tiimissä kollektiivisen mielen kehittymiseen. Tutkimus oli määrällinen ja aineisto kerättiin verkkokyselyllä, joka lähetettiin sähköpostitse Sthy:n sairaanhoitajajäsenille (N = 655). Vastausprosentti oli 28 (n = 186). Aineisto havainnollistettiin numeerisesti ja analysoitiin ristiintaulukoinnilla, korrelaatiokertoimilla ja keskiarvojen eroilla. Avoimet vastaukset analysoitiin sisällönanalyysin periaatteita mukaillen. Kollektiivista mieltä on käsitelty teho-osaston tiimin kontekstissa vähän. Tämän tutkimuksen tulosten mukaan sairaanhoitajat olivat samanmielisiä useasta väittämästä, ja erot olivat tilastollisesti pieniä. Tasa-arvoa pidettiin tärkeänä ja suurin osa sairaanhoitajista koki itse olevansa tasa-arvoinen tiimin jäsenten kanssa. Kuitenkin neljännes koki, etteivät kaikki tiimin jäsenet ole tasa-arvoisessa asemassa. Puolet sairaanhoitajista koki, ettei rutiininomainen toiminta vähennä tiimin joustavuutta, toisaalta koettiin, että rutinoituneet tavat ja joustamattomuus vaikuttavat tilannetajuun kielteisesti. Kolmas osa sairaanhoitajista koki, ettei teho-osastolla harjoitella kriittisiä tilanteita riittävästi. Sairaanhoitajien vastauksista voidaan tulkita, että kollektiivisen mielen kehittymiseen teho-osaston tiimissä vaikutti vastavuoroisuus, vuorovaikutus, yhtenäisyys, yhteinen tavoite, ilmapiiri, ammattitaito, perehdyttäminen, palaute ja arviointi. Kollektiivinen mieli teho-osaston tiimissä on huippuunsa hiottu me-henki, jonka avulla jokainen tiimin jäsen ja hänen tarkat huomionsa, osaamisensa sekä asiantuntijuutensa ovat kokonaisuudelle olennai-sia. Tästä tutkimuksesta saadut tulokset auttavat teho-osaston tiimin sairaanhoitajajäseniä ja heidän esimiehiään ymmärtämään entistä laajemmin, mitä teho-osaston tiimin kehittyminen ja menestyminen edellyttävät.
Keywords: kollektiivinen mieli; sairaanhoitaja; teho-osasto; tiimi; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|