Sidosryhmien odotukset tuottajayhteisöjen vastuullisuusraportoinnilta - Kemppainen, Heikki Enok Tapani (My University, 2023)
Vastuullisuuden merkitys osana yritysten liiketoimintaa on kasvanut huomattavasti viimeisten vuosien aikana. Enää ei riitä, että yritys tuottaa voittoa, vaan liiketoiminnan tulee olla myös ympäristön ja ihmisten kannalta kestävää. Myös vastuullisuusraportoinnin rooli kasvaa jatkuvasti yrityksen legitimiteetin ja sidosryhmien tarpeiden vuoksi. Samalla entistä tarkempi raportointi vaatii yrityksiä ottamaan omat sidosryhmänsä entistä paremmin osaksi vastuullisuusraportointiaan. Tutkimuksen tavoitteena on saada ymmärrys siitä, miten tuottajayhteisöt voivat omalta osaltaan helpottaa vastuullisuusraportoinnissa tarvittavan tiedon keräämistä etenkin tuottajavastuun osalta. Tutkimuksen aikana selvitetään mitä, milloin ja missä muodossa tuottajayhteisöjen tulisi raportoida vastuullisuuteen liittyviä tietoja. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu sidosryhmä- ja legitimiteettiteoriaan, joiden kautta analysoidaan ulkopuolisen tahon tuottaman materiaalin käytön mahdollisuuksia kohdeyritysten vastuullisuusraportoinnissa. Tutkimusaineisto koostuu seitsemästä puolistrukturoidusta teemahaastattelusta. Kaikki haastatellut yritykset kuuluivat sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuulainsäädännön sekä joko nykyisen- tai uuden vastuullisuusraportointidirektiivin piiriin. Tutkimus on kvalitatiivinen ja aineisto käsiteltiin litteroinnin jälkeen teemoittelun ja tyypittelyn avulla. Tutkimuksen tuloksena havaittiin, että tuottajayhteisöt voivat tarjota vastuullisuusraportissa hyödynnettävää materiaalia tuottajille. Merkittävä havainto tutkimuksen kannalta on, että tuottajayhteisöjen tekemälle materiaalille on tuottajien toimesta kysyntää. Tutkimuksen perusteella tarjottavan materiaalin tuli olla helposti käyttäjän muokattavissa, eli varsinaista standardiin perustuvaa vastuullisuusraporttia tuottajayhteisöiltä ei tuottajayhteisön oman toiminnan osalta kaivattu. Tutkimus on ensimmäinen tuottajayhteisöjen vastuullisuusraportointiin liittyvä tutkimus, joten tutkimuksen ansiosta saatiin luotua uutta tutkimustietoa aiheen parista. Samalla työn tilanneet tuottajayhteisöt voivat tutkimuksen pohjalta tehdä omia ratkaisujaan vastuullisuusraportointinsa kehittämiseksi.
Keywords: sidosryhmät; tuottajavastuu; yritysvastuu; vastuullisuus; raportointi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|