Kurssimanipulaatio osana arvopaperimarkkinoiden sääntelyä - Surve, Juha (My University, 2004)
Tutkielman aiheena on kurssimanipulaatio arvopaperimarkkinoilla. Tutkimusongelmaa tarkastellaan arvopaperimarkkinoiden tehokkuuden kannalta. Toimiakseen mahdollisimman tehokkaasti arvopaperimarkkinoiden tulee heijastaa avoimesti ja luotettavasti kaikkea sitä informaatiota, joka vaikuttaa yksittäisten arvopaperien hinnanmuodostukseen. Tällöin kaikki arvopaperimarkkinoiden osapuolet voivat toimia markkinoilla täysin omien preferenssiensä mukaisesti joutumatta pohtimaan arvopaperimarkkinoiden toimivuutta. Arvopaperimarkkinoiden toimiessa tehokkaasti pääomat allokoituvat tehokkaimpiin mahdollisiin kohteisiin, mikä hyödyttää koko kansantaloutta. Kurssimanipulaatio muodostaa vakavan uhan arvopaperimarkkinoiden tehokkaalle toiminnalle kyseenalaistamalla niiden luotettavan toiminnan. Arvopaperien hintoihin on vaikutettu vuosikymmenien saatossa mitä erilaisimmin tavoin. Lainsäädäntö ja muu sääntely on ensin löytänyt, ja sen jälkeen reagoinut kehittymisellään esiin tulleisiin tapoihin manipuloida arvopaperien kursseja. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia arvopaperien kurssien manipulointia arvopaperimarkkinarikkomuksellisena ilmiönä. Tällöin voidaan pohtia millä tavoin arvopaperien kursseja voidaan manipuloida, ketkä siihen syyllistyvät ja toisaalta siitä hyötyvät sekä milloin kurssimanipulaatiota erityisesti esiintyy. Tutkielmassa pyritään hahmottamaan kurssimanipulaation esiintymistä ilmiönä ensinnäkin historiallisesta perspektiivistä. Lisäksi tutkitaan kurssimanipulaation sääntelyä ja valvontaa sellaisissa maissa, joissa on perinteisesti ollut kehittyneimmät arvopaperimarkkinat ja joiden arvopaperimarkkinoilla on ollut Suomen kanssa eniten yhtymäkohtia. Tutkielmassa on pyritty nostamaan esiin myös sellaisia kurssimanipulaatioon liittyviä erityisongelmia, jotka ovat tällä hetkellä ehkä haastavimpia kurssimanipulaatiota koskevalle sääntelylle ja valvonnalle.
Keywords: kurssimanipulaatio; arvopaperimarkkinat; markkinoiden tehokkuus; arvopaperimarkkinalainsäädäntö; arvopaperimarkkinoiden valvonta; fi=Talousoikeus|en=Business Law|