Tilintarkastajan työkokemuksen vaikutus tilintarkastajan arvioon kontrolliriskistä sekä luottamukseen omien päätösten oikeellisuudesta - Miettinen, Topi (My University, 2006)
Tilintarkastajan työkokemuksen vaikutuksia päätöksentekoon on tutkittu paljon. Työkokemuksella on havaittu olevan vaikutuksia muun muassa tilintarkastajien virheiden tunnistamiseen, muistamiseen, asioiden painottamiseen ja kontrolliriskiarvioihin. Työkokemuksen vaikutuksia tilintarkastajien luottamukseen omien päätösten oikeellisuudesta on toistaiseksi tutkittu vain vähän. Tilintarkastus on ammatti, johon sisältyy paljon päätöksentekoon liittyvää epävarmuutta, jonka takia on tärkeää tutkia kuinka luottamus kehittyy tilintarkastuskokemuksen myötä. Tutkielman tarkoituksena on myös tutkia, kuinka tilintarkastajan työkokemus vaikuttaa tarkastajan tekemään arvioon tilintarkastukseen sisältyvästä kontrolliriskistä. Lisäksi tutkitaan, kuinka Suomessa käytössä oleva tilintarkastajien auktorisointijärjestelmä vaikuttaa kontrolliriskiarvioihin ja luottamukseen. Tutkielman aineisto hankittiin 314 ammattitilintarkastajalle suunnatulla web-kyselytutkimuksella, johon vastasi määräaikaan mennessä 53 tilintarkastajaa. Kyselyssä vastaajien tuli aikaisempaan tutkimukseen perustuvaan kuvitteelliseen esimerkkitilanteeseen liittyen muodostaa arvio kontrolliriskistä, tehtävän vaikeudesta sekä luottamuksesta oman vastauksen paikkansapitävyyteen. Aineistoa tutkittiin Kolmogorov-Smirnovin-, Levenen- ja Kruskall-Wallisin testeillä. Lisäksi menetelminä käytettiin yksisuuntaista varianssianalyysiä, t-testiä ja Spearmanin korrelaatiokerrointa. Tuloksina havaittiin aikaisemmasta tutkimuksesta poiketen, ettei työkokemuksella tai tilintarkastajien auktorisoinnilla ollut vaikutuksia tilintarkastajien kontrolliriskiarvioihin eikä luottamukseen omien vastausten paikkansapitävyydestä. Työkokemuksen ei havaittu myöskään vaikuttavan tehtävän koettuun vaikeuteen. Suoritettua tehtävää helppona pitävien havaittiin kuitenkin olevan luottavaisempia omiin vastauksiinsa kuin niiden, jotka pitivät tehtävää hankalana. Saatujen vastausten vähäisyys asettaa rajoitteen pitkälle menevien johtopäätösten tekemiseen ja onkin mahdollista, että vastaajien erot olisivat tulleet paremmin esille, jos vastauksia olisi saatu enemmän.
Keywords: Tilintarkastajan työkokemus; tilintarkastajan päätöksenteko; tilintarkastajan luottamus; kontrolliriski; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|