Poikkeamat ideaalista skriptistä IT-palvelussa : Case geokätköily - Kurjenluoma, Juha (My University, 2024)
Pro Gradu -tutkielmani aihe on poikkeamat ideaalista skriptistä IT-palvelussa. Tutkielmassa pyritään löytämään geokätköilyyn liittyviä poikkeamia ideaalista skriptistä, ja sen avulla tunnistamaan geokätköilyssä esiintyviä rakenteellisia jännitteitä vertaamalla tuloksia aiemmin tehtyyn tutkimukseen. Ilmiöiden rakenteellisten jännitteiden tunnistamisen tarkoituksena on auttaa ymmärtämään ilmiöitä monipuolisemmin ja paremmin. Geokätköily voidaan nähdä tietojärjestelmäksi, jossa ovat kaikki tietojärjestelmälle tyypilliset elementit: sosiaalinen artefakti, tietotekninen artefakti sekä informaatioartefakti. Geokätköilyä tutkitaan tässä tutkielmassa tietojärjestelmän näkökulmasta. Teen tutkielmani osittaisena replikaatiotutkimuksena aiemmasta tutkimuksesta, ja työni yhtenä tarkoituksena on selvittää, pätevätkö aiemmissa haastatteluissa saadut tutkimustulokset myös tässä haastatteluotannassa. Työn tavoitteena on vahvistaa aiemman tutkimuksen tuloksia, tai tuottaa uutta tietoa aiheesta. Tutkielma toteutettiin haastattelemalla yhdeksän geokätköilyn harrastajaa, analysoimalla ja kategorisoimalla haastattelut sekä vertaamalla tuloksia aiempaan tutkimukseen. Haastateltavat ovat suomalaisia geokätköilyn harrastajia, jotka on valittu satunnaisotannalla. Geokätköihin liittyviä ongelmia ovat kätköjen huonouteen liittyvät asiat, kuten huono sijainti, pilaantunut sisältö tai mielikuvitukseton toteutus, sekä ohjeiden huonouteen liittyvät asiat, esimerkiksi virheelliset tai puutteelliset ohjeet. Geokätköilijöihin liittyviä ongelmia olivat käyttäytymiseen liittyvät asiat, kuten porukasta ulkopuolelle jättäminen, välinpitämättömyys ohjeista sekä kilpailullisuus, sekä epärehellisyyteen liittyvät asiat, kuten suoritusten väärentäminen sekä usean henkilön yhdessä käyttämät nimimerkit. Ulkopuolisiin liittyviä ongelmia olivat ulkopuolisten aiheuttamat vahingot kätköille tai kätköilijöille, sekä ulkopuolisiin kohdistuvat vääryydet, kuten yksityisomaisuuden kunnioittamisen puute. Luontoarvoihin liittyviä ongelmia olivat hylättyjen kätköjen aiheuttama roskaantuminen, kätköjen etsijöiden aiheuttama roskaantuminen sekä luonnon vahingoittuminen ja kuluminen eri tavoin. Tehtyä kategorisointia verrattiin alkuperäiseen tutkimukseen, ja voitiin huomata, että kaikki alkuperäisessä tutkimuksessa esiin nostetut keskenään ristiriitaiset poolit voitiin löytää myös tästä tutkimuksesta. Ainostaan luontoarvoihin kuuluvat luonnonvarojen kulumiseen liittyvät seikat eivät tulleet haastatteluissa esiin muuten kuin implisiittisesti. Tämä ei kuitenkaan millään tavoin muuta tai heikennä alkuperäisen tutkimuksen johtopäätöksiä, vaan päinvastoin osaltaan myös vahvistaa sitä. Mitään merkittäviä uusia poikkeamia tässä tutkimuksessa ei tullut esiin, minkä voi ajatella vahvistavan aiemman tutkimuksen tuloksia.

ABSTRACT: The subject of my master’s thesis is deviations from the ideal script in IT service. This study tries to identify deviations from the ideal script in geocaching, and use it to identify the structural tensions that occur in geocaching by comparing the result with the previous research. Recognizing the structural tensions of phenomena helps to understand the phenomena in a more versatile and better way. Geocaching can be understood as an information system that contains all the important elements for an information system: a social artifact, an IT artifact, and an information artifact. Geocaching is studied in this thesis from the perspective of an information system. This study is made as a partial replication study of a previous study, and one of the purposes of this work is to find out whether the research results obtained in previous interviews are also valid in this interview sample. The goal of this work is to verify the results of previous research, or to produce new information on the subject. The study was carried out by interviewing nine geocaching enthusiasts, analyzing and categorizing the interviews and comparing the results to previous research. The interviewees are Finnish geocaching enthusiasts who have been selected by random sampling. Problems related to geocaches are issues related to the bad quality of the caches, such as bad location, spoiled content or unimaginative implementation, as well as issues related to the badness of the instructions, for example incorrect or incomplete instructions. Problems related to geocachers were issues related to behavior, such as being left out of the group, indifference to rules, competitiveness, and issues related to dishonesty, such as falsifying performance and nicknames used by several people together. Problems related to outsiders were damage caused by outsiders to caches or cachers, as well as wrongdoings against outsiders, such as lack of respect for private property. Problems related to nature values were littering caused by abandoned caches, littering caused by cache seekers, and damage and wear of nature in various ways. The categorization made was compared with the original study, and it was able to notice that all the conflicting pools raised in the original study could also be found in this study. Only matters related to the depletion of natural resources, did not come up in the interviews other than implicitly. However, this in no way changes or weakens the conclusions of the original study; actually it rather strengthens those. No significant new deviations emerged in this study, which can be thought to confirm the results of the previous study. KEYWORDS: information systems, contradictions, geocaching
Keywords: tietojärjestelmät; geokätköily; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|