Ennakoiva sopiminen factoringyhteistyön välineenä : Riskien vähentäminen sopimusosapuolten välillä - tarkastelussa erityisesti panttaus - Lilja, Osmo (My University, 2024)
Factoringrahoitus ja sen eri muodot ovat lisääntyneet viime vuosien aikana merkittävästi. Factoringrahoituksesta puhuttaessa voidaan tarkoittaa toisistaan poikkeavia rahoituksen muotoja, joilla kuitenkin on sama päämäärä eli luotonhallinta. Factoringrahoituksen muotoja ovat perinteinen myyntisaatavien panttaaminen sekä myyntisaatavien myynti. Tässä tutkimuksessa syvennytään myyntisaatavien panttaamiseen factoringrahoituksen muotona. Liiketoiminta tarkoittaa riskinottoa ja siihen sisältyy riskien tunnistaminen ja niiden hallinta. Tämän tutkimuksen keskeinen tavoite on selvittää ennakoivan sopimisen mahdollisuuksia vaikuttaa factoringsopimuksesta johtuvaan riskiin. Tutkimuksessa tunnistetaan myös factoringrahoitukseen liittyviä riskejä ja tunnistamista tehdään niin rahoitusta hyödyntävän myyjäyrityksen kuin rahoittajankin kannalta. Ennakoivan sopimisen mahdollisuutta riskin hallintaan tarkastellaan sekä myyjäyrityksen että rahoittajan osalta. Factoringrahoituksen keskiössä on osapuolten välillä solmittu rahoitussopimus, jota ohjaa yleiset normit ja sopimusoikeudelliset periaatteet. Rahoitussopimus perustuu rahoittajan laatimiin vakioehtoihin, joilla on tietyt ominaisuutensa. Tutkimuksen keskeiseksi kysymykseksi muodostuu se, miten vakioehdot ja ennakoiva sopiminen sopivat yhteen. Tutkimusongelmaa ja -kysymyksiä lähestytään ennakoivan sopimisen näkökulmasta. Tämän lisäksi tutkimuksen metodina on pyritty käyttämään lainopin metodia. Lainopin avulla oikeudelliset normit ja periaatteet huomioon ottamalla pyritään hahmottamaan factoringrahoituksen sopimusosapuolien liiketoiminnallisia ja oikeudellisia riskejä. Ennakoiva sopiminen pyrkii riskien hallintaan, luovaan ongelmien ratkaisuun ja ennakointiin sekä tuomioistuinten välttämiseen. Tutkimuksen keskeisin lähdeaineisto muodostuu oikeuskirjallisuudesta, suomalaisesta lainsäädännöstä ja relevantista oikeuskäytännöstä. Myyjäyrityksen keskeiset riskit liittyvät sopimukseen ja luottoriskiin. Rahoittajan riskit liittyvät erityisesti pätemättömiin oikeustoimiin, joita ovat esimerkiksi pätemätön panttaus ja pätemätön laskusaatava. Yksi rahoittajan tunnistetuista riskeistä on myös sopimuskumppanin eli myyjäyrityksen konkurssiin asettaminen. Tutkimuksen mukaan ennakoivaa sopimista ei voida suoraan yhdistää vakioehtoihin perustuvaan factoringiin. Ennakoivan sopimisen yhdistäminen vakiosopimukselliseen factoringiin edellyttäisi koko aiemman sopimuskäsityksen ja -prosessien muuttamista. Mahdollisena ennakoivan sopimisen ratkaisuna voisi toimia factoringrahoituksen ja sen vakiosopimuksen ohjaaminen yksilöllisellä rahoitussopimuksella ja kovenanteilla. Tämän mahdollisuuden arviointi vaatii kuitenkin lisätutkimusta.
Keywords: panttaus; factoring; riskit; sopimusoikeus; rahoitus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|