Alueiden komitea ja sen rooli EU:n monitasoisessa hallintajärjestelmässä : osallistuminen ilmastopolitiikassa - Saarelainen, Nea (My University, 2025)
Euroopan alueiden komitea on osa EU:n monitasoista hallintajärjestelmää, ja toimii neu-voa-antavana toimielimenä. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten komitea osallistaa alue- ja paikallistasoa monitasoisessa hallintajärjestelmässä ja miten tämä näkyy erityisesti ilmastopolitiikassa. Tutkielman keskeinen johtopäätös on, että alueiden komitea on merkittävä linkki ruohonjuuri-tason ja ylimmän tason välillä. Komitea, jo olemassaolollaan osallistaa alue- ja paikallistasoa, sillä se luo kanavan, missä paikallisten ja alueellisten toimijoiden näkemykset voidaan kanavoi-da EU:n päätöksentekoon. Komitea osallistuu ilmastopolitiikan muotoiluun muun muassa lausuntojen ja raporttien kautta sekä ylläpitämällä verkostoja ja kumppanuuksia alueiden ja kaupunkien välillä. Vaikka sen rooli on neuvoa-antava eikä muodollista päätösvaltaa ole, komi-tea vahvistaa tiedonvaihtoa ja lisää paikallistason vaikutusmahdollisuuksia. Tutkielma osoittaa, että alueiden komitea on keskeinen välinen monitasoisen hallintajär-jestelmän toteutumisessa, sillä se mahdollistaa osallistumisen sekä epäsuoran vaikuttami-sen poliittisen valmisteluun, edistää monitasoista vuorovaikutusta ja tuo päätöksentekoa lähemmäs kansalaisia.

The European Committee of the Regions is part of the EU’s multi-level governance system and acts as an advisory body. The purpose of this study is to examine how the Committee involves the regional and local levels in the multi-level governance system and how this is particularly reflected in climate policy. The main conclusion of the study is that the Committee of the Regions is an important link between the local level and the top-level. The Committee, by its very existence, involves the regional and local levels, as it creates a channel through which the views of local and regional actors can be channelled into EU decision-making. The Committee participates in the shaping of climate policy, for example through opinions and reports and by maintaining networks and partnerships between regions and cities. Although its role is advisory and has no formal decision-making power, the Committee strengthens the exchange of information and increases the local level’s influence. The study shows that the Committee of the Regions is a key element in the implementation of a multi-level governance system, as it enables participation and indirect influence on political preparation, promotes multi-level interaction and brings decision-making closer to citizens.
Keywords: fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|