Suomi-kuva ulkomaalaisten matkablogeissa - Sissala, Tanja (My University, 2013)
Tämän pro gradu -tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millainen Suomi-kuva ulkomaalaisten kirjoittamissa matkablogeissa rakentuu. Tutkimuksessa analysoitiin travelblog.org -sivustolla vuonna 2011 julkaistuja matkablogeja, joissa käsiteltiin Suomeen kohdistunutta matkailua. Tutkimusmenetelmänä käytettiin sisällönanalyysia. Matkablogien sisältämät tekstit ja kuvat luokiteltiin niissä esiintyvien teemojen mukaan viiteen luokkaan, jotka olivat luonto, palvelut, käyntikohteet, suomalaisuus ja muut. Ainesto koostui 35 ulkomaalaisen kirjoittamasta englanninkielisestä matkablogipostauksesta ja niissä julkaistuista 524 valokuvasta. Tekstien osalta huomiota kiinnitettiin mainintojen positiiviseen tai negatiiviseen sävyyn. Kuvien analysoinnissa kiinnitettiin huomiota sekä kuvien aiheisiin että lukumääriin. Lisäksi matkailumarkkinoinnin käyttämiä teemoja verrattiin matkablogeissa esiintyviin teemoihin. Tutkimus osoitti, että matkablogeissa Suomea kuvataan pääasiassa neutraalisti, mutta positiivisia mainintoja oli enemmän kuin negatiivisia. Matkabloggaajien Suomi-kuva on luontopainotteinen ja luontoon liittyvistä teemoista kirjoitetaan pääsääntöisesti positiivisesti. Negatiivisesti matkablogeissa mainitaan ruoasta sekä yksittäisistä asioista, kuten hintatasosta. Matkablogeissa julkaistaan kuvia lähes yhtä usein luonnosta kuin erilaisista käyntikohteista, kuten kirkoista, muistomerkeistä ja muista nähtävyyksistä. Suomea markkinoidaan ulkomaalaisille kolmen teeman kautta, jotka liittyvät hiljaisuuten, luontoseikkailuihin ja suomalaiseen kultuuriin. Hiljaisuuden teemaa käsitellään useimmissa matkablogissa, mutta muiden teemojen esiintyminen riippuu siitä, missä päin Suomea matkaillaan. Lisäksi voidaan todeta, että blogeille tyypillistä vuorovaikutusta ei matkabloggaajan ja lukijoiden välille juuri synny, sillä blogeja kommentoidaan vähän.
Keywords: matkablogi; matkabloggaaja; postaus; Suomi-kuva; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|