URA- JA PALKITSEMISODOTUSTEN SUHDE - Pöyry, Anton (My University, 2011)
Tietoa opiskelijoiden ura- ja palkitsemistoiveista ja odotuksista on olemassa varsin vä-hän. Tutkimuksia aiheesta ei ole lähivuosina suoritettu tarpeeksi, jotta ajankohtaista tietoa olisi yleisesti saatavilla. Aihe on aina ajankohtainen työnantajan näkökulmasta, kun etsitään vastauksia kysymykseen: Miten houkutella oikeat henkilöt oikeaan työhön? Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää Vaasan yliopiston opiskelijoiden arvostusta erilaisia palkitsemistapoja kohtaan ja ura-ankkurien mahdollista yhteyttä opiskelijoiden palkitsemispreferensseihin. Tutkimusongelmana on, löytyykö opiskelijoiden uraodotuk-silta yhteyttä erilaisten palkitsemismuotojen arvostuksiin huomioon ottaen myös opiske-lijoiden koulutusala sekä sukupuoli vaikuttavina tekijöinä. Teoreettinen viitekehys koostuu Scheinin ura–ankkuriteoriasta sekä palkitsemisen eri muodoista aina pienistä eduista korkean tason johdon osakepohjaisiin palkkioihin saak-ka. Scheinin teoriassa on kahdeksan ura–ankkuria, jotka ohjaavat henkilöä uravalinnois-sa. Jokaisella henkilöllä on yksi määräävä ura–ankkuri, josta ei olla valmiita luopumaan lähes missään tilanteessa. Lisäksi mukana on yhdeksäs ura–ankkuri, kansainvälisyys, jonka avulla Scheinin teoria pyritään tuomaan lähemmäs tätä päivää, jossa kansainväli-nen ura on monelle opiskelijalle todellinen vaihtoehto. Aineisto kerättiin kyselytutkimuksena Vaasan yliopiston opiskelijoilta. Vastaajista nai-sia oli 68.6 % ja miehiä 31.4 %. Vastausprosentti jäi melko matalaksi, mutta vastauksia tuli kuitenkin tarpeeksi tilastollista analyysiä varten. Oletuksien mukaisia yhteyksiä löy-tyi useiden ura–ankkureiden ja eri palkitsemistapojen välille. Tässä tutkimuksessa löy-detyt yhteydet tukivat aiempien tutkimusten tuloksia. Myös sukupuolen ja tiettyjen ura–ankkureiden väliltä löytyi tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä. Koulutusalan ja ura–ankkurin välisiä yhteyksiä löytyi myös, mutta niiden merkitys oli vähäisempi kuin su-kupuolen.
Keywords: ura; palkitseminen; ura-ankkuri; opiskelija; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|