Digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen henkilöstökäytännöissä - Huovila, Pauliina (My University, 2021)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia käsityksiä henkilöstöammattilaisilla on digitalisaation vaikutuksista henkilöstökäytäntöihin, ja millaisina henkilöstöammattilaiset näkevät digitalisaation hyödyntämisen tarpeet ja mahdollisuudet tulevaisuudessa. Teknologian kehittyminen ja digitalisaatio muuttavat työtä monilla aloilla, eikä henkilöstöjohtaminen ole poikkeus. Selvittämällä digitalisaation vaikutuksia henkilöstökäytäntöihin sekä ymmärtämällä digitalisaation hyödyntämisen tarpeita ja mahdollisuuksia henkilöstötyössä myös tulevaisuudessa, voidaan valmistautua paremmin tulevaisuuden muutoksiin, ja samalla löytää uusia käyttötapoja digitaalisten ratkaisujen hyödyntämiseen henkilöstöjohtamisen kentässä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu henkilöstöjohtamisen digitalisaation ja henkilöstökäytäntöjen ympärille. Viitekehyksessä käsitellään henkilöstöjohtamisen digitalisaation muotoja ja sitä, miten digitaaliset ratkaisut tutkimuskirjallisuuden mukaan vaikuttavat henkilöstökäytäntöihin. Tutkimuksen empiirinen osuus on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineisto koostuu 12 henkilöstöammattilaisen teemahaastattelusta, ja aineiston analyysimenetelmänä on käytetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tulokset perustuvat tutkimukseen osallistuneiden henkilöstöammattilaisten näkemyksiin. Tutkimustulosten mukaan digitalisaatio heijastuu henkilöstökäytäntöihin sekä operatiivisesta että strategisesta näkökulmasta. Operatiivisissa käytännöissä painottuu prosessien automatisointi ohjelmistorobotiikan avulla, kun taas strategisessa näkökulmassa keskitytään henkilöstöanalytiikan hyödyntämiseen strategisen päätöksenteon tukena. Tutkimustuloksissa henkilöstöammattilaisten roolin nähtiin muuttuvan tulevaisuudessa nykyistä enemmän liiketoiminnan strategiseksi kumppaniksi, ja tämä muutos vaatii onnistuakseen teknologian hyödyntämisen rinnalle uudenlaista osaamista myös henkilöstöammattilaisilta.
Keywords: digitalisaatio; henkilöstöjohtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|