Organisaatioresilienssin rakennuspalikat : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus psykologisen turvallisuuden roolista organisaatioresilienssin muodostumiseen - Afflekt, Reetta (My University, 2025)
Organisaatioilta vaaditaan tänä päivänä jatkuvaa muuntautumiskykyä ja joustavuutta. Tämä tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden kehittyä ja innovoida, mutta toisaalta pakottaa tarkastelemaan organisaation resilienssiä mahdollisten haasteiden varalle. Organisaatioresilienssillä tarkoitetaan organisaation kykyä palautua haasteista ja toisaalta myös oppia ja kehittyä niistä. Parhaimmillaan resilientillä organisaatiolla on mahdollista jopa löytää uusia, toimivampia toimintatapoja ja resursoida työvoimaa entistä tehokkaammin sekä kasvattaa kilpailukykyään. Kun organisaatiossa vallitsee psykologisesti turvallinen ilmapiiri, voivat työntekijät ottaa vapaammin riskejä, olla luovia ja ilmaista omia mielipiteitään, ilman pelkoa negatiivisista seurauksista. Psykologinen turvallisuus on seurausta läpinäkyvästä johtamisesta, organisaation tuesta, tiimin välisestä avoimesta vuorovaikutuksesta sekä kunnioituksesta. Tutkielmassa tutkittiin organisaatioresilienssin sekä psykologisen turvallisuuden ja sen tekijöiden välistä kytköstä. Tutkimusmenetelmänä käytettiin systemaattista kirjallisuuskatsausta ja tekoprosessi noudatti Finkin (2005) luomaa mallia. Aiemmassa kirjallisuudessa käsitteiden välinen yhteys on jäänyt valtaosin toteamatta ja tutkielmassa haluttiin selvittää mahdollisen tutkimusaukon paikkansapitävyyttä systemaattinen kirjallisuuskatsaus -menetelmän avulla. Tutkimusaineiston valintaprosessi toteutettiin menetelmälle tunnusomaisesti mahdollisimman luotettavasti sekä läpinäkyvästi Prisma -mallin avulla. Mukaan valittiin yhteensä 25 tieteellistä julkaisua. Aineiston analyysi toteutettiin laadullisena sisällönanalyysina. Tutkimuksen tuloksena selvisi, että psykologisen turvallisuuden merkitys organisaatioresilienssin kannalta on tunnistettu vain osassa julkaisuista. Täten tutkielman teoreettisessa viitekehyksessä havaittu tutkimusaukko voitiin tällä tutkimuksella vahvistaa. Suurimmassa osassa tutkimusaineiston julkaisuista, psykologiselle turvallisuudelle ominaisia tekijöitä oli kuitenkin nimetty organisaation resilienssiä kasvattaviksi piirteiksi, yhdistämättä näitä psykologiseen turvallisuuteen. Näitä piirteitä olivat muun muassa organisaatiossa vallitseva arvostus, kyky innovoida ja työntekijöiden mahdollisuus kertoa avoimesti ideoistaan sekä virheistään. Psykologisen turvallisuuden kytkeminen organisaatioresilienssitutkimukseen on välttämätöntä ja näiden kahden ilmiön välinen yhteys on tunnistettava. Psykologinen turvallisuus on edellytys tiimirajat ylittävälle, avoimelle vuorovaikutukselle sekä luottamukselle esihenkilön ja alaisten välillä. Ilman psykologisesti turvallista ilmapiiriä ihmiset vaikenevat, passivoituvat ja heidän välilleen syntyy helposti konflikteja: tällaiset vaikutukset ovat organisaatioresilienssin muodostumisen kannalta erittäin kriittisiä. Jos organisaation resilienssi on matala, kriisitilanteissa puuttuu joustavuutta, kykyä toimia luovasti eikä organisaatio välttämättä toivu ennalleen.
Keywords: psykologinen turvallisuus; resilienssi; organisaatiot; systemaattiset kirjallisuuskatsaukset; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|