Työnohjaus lähijohtajan tukena: Näkökulmia, voimavaroja ja vertaistukea esimiestyöhön - Kypärä, Pirjo (My University, 2013)
Terveydenhuollossa toimivan osastonhoitajan johtamistyö on työkuvan muutosten ja kasvavien vaatimusten myötä tullut entistä vaativammaksi ja herättää kysymyksiä lähijohtajan työn tuen tarpeesta. Työnohjaus on yksi työntekijää tukeva työmuoto. Työnohjauksen tavoitteena on tukea ohjattavaa kokonaisvaltaisesti niin ammatillisesti, persoonallisesti kuin myös työyhteisönsä jäsenenä. Hallinnollinen työnohjaus on esimiestasolle suunnattua työnohjausta. Tutkimusta varten haastateltiin 14 erikoissairaanhoidossa työskentelevää osastonhoitajaa. Puolet tutkimukseen osallistuneista oli käynyt hallinnollisessa työnohjauksessa, mutta kaikilla oli erityyppisiä työnohjauskokemuksia uransa aikana. Tutkimuksen pääkysymyksenä oli selvittää työnohjauksen merkitystä lähijohtajan tukena sekä toisaalta kysyä muun kuin työnohjauksellisen tuen merkitystä lähijohtajan työssä. Tutkimus toteutettiin laadullisena teemahaastatteluna ja analysoitiin sisällönanalyysin keinoin. Saatuja tutkimustuloksia verrattiin teoreettiseen aineistoon ja aikaisemmista tutkimuksista saatuun tietoon. Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat sitä mieltä, että työnohjauksella voidaan vaikuttaa positiivisesti työssä jaksamiseen, työntekijänä sekä ihmisenä kehittymiseen. Työnohjaustilanne koettiin turvallisena paikkana, jossa voi purkaa työstä aiheutuneita paineita ja saada lisäevästystä arjen työhön. Työnohjauksella voi olla merkitystä asiajohtamiseen liittyvissä ongelmissa, mutta eniten siitä koettiin olevan hyötyä ihmistenjohtamisessa, kun pohdittiin ”hyvää johtajuutta”, ristiriitatilanteiden ongelmaratkaisutaitoja sekä hyvien vuorovaikutustaitojen edistämistä. Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että työyhteisössä saavutetaan keskusteleva, avoin ja työmotivaatiota lisäävä ilmapiiri. Työnohjaus ja osaamisen johtaminen jakoi eniten haastateltavien mielipiteitä. Työnohjauksella todettiin olevan hyvät mahdollisuudet tukea lähijohtajaa osaamisen johtamisessa, mutta osa esimiehistä piti koulutuksen kautta saatavaa tukea parempana. Lähijohtajat arvioivat omilta kollegoiltaan saaman vertaistuen lähes tärkeimmäksi tukimuodokseen arkipäivän työssä. Esimiehen antama tuki on myös tärkeää ja sen toivotaan näkyvän selkeämmin palautteen muodossa. Ylimmältä johdolta toivottiin tarkennusta lähijohtajan tehtävistä, tavoitteista ja rooleista. Työn kuormittavuuden vähentämiseksi halutaan vallan ja vastuun tarkempaa määrittelyä ja selvittämistä.
Keywords: terveydenhuollon lähijohtaminen; työnohjaus; hallinnollinen työnohjaus; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede : hyvinvointipalveluiden johtamisen ohjelma|