Logistiikkakeskus osana kuljetusketjua: Alueelliset logistiikkakeskushankkeet - Niemi, Jesse (My University, 2015)
Logistiikka ja kuljetusketjun hallinta on tärkeä osa monen yrityksen toimintaa. Logistiikkakeskukset ovat yksi vaihtoehto vastaamaan logistiikan haasteisiin jatkuvasti muuttuvassa ja haastavassa toimintaympäristössä. Tässä tutkielmassa perehdytään logistiikkakeskuksen toimintaedellytyksiin ja sen rooliin osana kuljetusketjua. Lisäksi tarkastellaan alueellisten logistiikkakeskushankkeiden etenemistä ja tulevaisuuden näkymiä. Tutkielma perustuu kirjallisiin lähteisiin ja asiantuntijahaastatteluihin. Kirjallisuuden perusteella vaikuttaa, että käsitteenä logistiikkakeskus on melko laaja ja rinnakkaisia, merkitykseltään hieman toisistaan poikkeavia termejä on useita. Logistiikkakeskuksen menestyksekäs toiminta edellyttää monien eri osaalueiden hallintaa, joita ovat muun muassa liikeidea, palvelut, intermodaalisuus, toimijoiden yhteistyö sekä sijainti. Asiantuntijahaastattelujen perusteella voidaan todeta, että sijainti sekä alueen liikenne- ja tavaravirrat ovat ensiarvoisen tärkeitä tekijöitä logistiikkakeskuksen ja logistiikkakeskushankkeen menestykselle. Lisäksi logistiikan odotetaan lähitulevaisuudessa keskittyvän entistä enemmän erilaisille logistiikka-alueille. Yksi lähitulevaisuuden kysymysmerkeistä logistiikan suhteen on puolestaan rautatielogistiikan heikko nykytila sekä se, miten rautatielogistiikka tulee jatkossa kehittymään. Tutkielmassa selvisi myös, että logistiikkakeskushankkeen etenemisestä voidaan erottaa tiettyjä vaiheita, joita ovat tarpeen havaitseminen, sijainnin löytäminen, kaavoitus ja suunnittelu, käyttäjät ja rakentaminen, sekä kehitys ja yhteistyö.
Keywords: Logistiikkakeskus; Logistiikka-alue; Logistiikkakeskushanke; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|