Pienen teknologiayrityksen kansainvälistyminen elintarvikealalla sopimusperusteisella operointimuodolla. Vertailussa lisensiointi ja strategiset allianssit. Case: Oy Linseed Protein Finland Ltd. - Ahti, Katja (My University, 2003)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää sopimusperusteisten operointimuotojen soveltuvuutta pienelle teknologiayritykselle elintarvikealalla. Vertailtavaksi on valittu lisensiointi ja strategiset allianssit. Tutkimuksessa käytetään toiminta-analyyttistä tutkimusotetta ja tutkimusmenetelmänä on case-tutkimus. Tutkimuksen perusteella pyritään valitsemaan kohdeyritykselle sopivin ulkomainen operointimuoto ja sen sovellus elintarvikkeiden rakenteensäätöaineiden toimialalle. Tavoitteeseen pyritään perehtymällä ensin aiheeseen aikaisempien tutkimusten välityksellä, minkä avulla saadaan käsitys valittujen operointimuotojen soveltuvuudesta pienelle teknisintensiiviselle yritykselle. Teoriaosuudessa analysoidaan lisensioinnin ja strategisten allianssien etuja, haittoja, strategiavaihtoehtoja ja muita oleellisia tekijöitä. Tietoa syvennetään perehtymällä aihepiiriin valitun case-tapauksen näkökulmasta. Empiriassa keskitytään elintarvikkeiden rakenteensäätöaineiden toimialaan. Kilpailullista ympäristöä arvioidaan Porterin mallin mukaan, lisäksi tarkastellaan toimialan rakennetta ja luo-kitellaan alalla toimivia yrityksiä. Myös kohdeyritys Oy Linseed Protein Finland Ltd esitellään tarkemmin. Analyysi kohdetoimialasta ja –yrityksestä on poistettu julkisesta versiosta. Tutkimuksessa selvisi, että kumpikaan operointimuodoista ei ole selkeästi toista parempi tai huonompi pienelle teknologiayritykselle. Siksi valinnassa tulee aina ottaa huomioon yritys- ja toimialakohtaiset tekijät. Tutkimuksen salaisessa versiossa tehdään perusteltu ehdotus operointimuodon ja sen sovelluksen valinnasta kohdeyritykselle.
Keywords: pienyritys; teknologia; kansainvälistyminen; sopimusperusteiset operointimuodot; elintarvikeala; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|