Poliisin valtakunnallisen strategian toteutuminen Pohjanmaan poliisilaitoksella : Tarkastelussa poliisin strategia 2020-2024 - Aukeala, Joona (My University, 2022)
Tutkimuksessa käsitellään poliisin valtakunnallisen strategian toteutumista Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella. Kyseinen strategia on laadittu vuosille 2020-2024. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, kyetäänkö Pohjanmaan poliisilaitoksessa toteuttamaan poliisin valtakunnallista strategiaa ja mitkä ovat syyt strategian toteutumisen tai toteutumattomuuden taustalla. Tässä tutkimuksessa käsitellään strategiaa, visiota, strategian jalkauttamista sekä strategista johtamista. Näillä käsitteillä voidaan katsoa olevan yhteys poliisin valtakunnalliseen strategiaan. Tutkimuksen keskeisimmäksi käsitteeksi muodostuu strategia, joka on käsitteenä erittäin laaja-alainen sekä monitahoinen. Sen voidaan sanoa tarkoittavan organisaation keskeisiin tavoitteisiin ja suunnitelmiin liittyvien tietoisten valintojen tekemistä jatkuvasti muuttuvassa maailmassa. Suomen turvallisuusympäristö sekä myös poliisin toimintakenttä on muuttunut voimakkaasti, nopeasti ja ennakoimattomasti. Näillä seikoilla on vaikutusta poliisin toimintaan, sillä perinteiset uhat pysyvät ennallaan, mutta samaan aikaan uudenlaiset uhat haastavat poliisin toimintaa. Poliisi on laatinut valtakunnallisen strategian, jonka tavoitteena on turvata arki. Poliisin toiminnassa pyritään systemaattisuuteen sekä yhtenäisiin toimintatapoihin. Poliisin strategiassa ja visiossa korostetaan kaikkien arjen turvaamista. Näin ollen kyseinen strategiakokonaisuus muodostaa yhdessä lainsäädännön sekä normien kanssa kivijalan poliisin toiminnalle. Strategiakokonaisuudella pyritään vastaamaan tämän päivän toimintaympäristössä ilmentyviin haasteisiin. Tämä tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena tapaustutkimuksena, jossa haastateltiin Pohjanmaan poliisilaitoksen päällystövirassa toimivia henkilöitä. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin puolistrukturoitujen teemahaastattelujen avulla. Haastattelujen kautta pyrittiin keräämään tietoa poliisin valtakunnallisen strategian toteutumisesta tai sen toteutumattomuudesta sekä syistä tämän ilmiön taustalla. Samalla pyrittiin kartoittamaan Pohjanmaan poliisilaitoksen strategisia johtamisvalmiuksia sekä strategioiden jalkauttamisen käytäntöjä. Tutkimuksessa havaittiin, että Pohjanmaan poliisilaitoksella kyetään toteuttamaan poliisin valtakunnallista strategiaa kokonaisuutena. Valtakunnallista strategiaa kyettäisiin kuitenkin toteuttamaan vielä nykyistä paremmin, mikäli rahoitus ja resurssit olisivat paremmalla tasolla. Toiminnassa havaittiin myös kehittämiskohteita ja toiminta onkin tällä hetkellä osin kehittyvässä tilassa. Valtakunnallista strategiaa kuitenkin pyritään toteuttamaan tällä hetkellä mahdollisimman tehokkaalla ja vaikuttavuutta luovalla tavalla.
Keywords: strateginen johtaminen; strategiat; johtaminen; poliisi (organisaatiot); organisaatiot; strategiatyö; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|