Tekoälyn hyödyntäminen B2B-myyntiprosessien tehostamisessa : Katsaus käyttökohteisiin, hyötyihin ja haasteisiin - Raittinen, Petra (My University, 2026)
Opinnäytetyö kokotekstinä PDF-muodossa. Digitalisaation ja tekoälyn jatkuva kehittyminen muokkaavat organisaatioiden toimintaympäristöjä nyt ja tulevaisuudessa. Tämä teknologinen kehitys tarjoaa organisaatioille uusia mahdollisuuksia kehittää liiketoimintastrategioitaan sekä tehostaa liiketoimintaprosessejaan. Tekoälyn kasvava merkitys näkyy myös myyntitoiminnassa, jossa sitä hyödynnetään myyntihenkilöstön tukena sekä myyntiprosessien tehostamisessa. Kandidaatintutkielmassa tarkastellaan B2B-myyntiprosessia sekä sitä, miten tekoälyn keskeisiä osa-alueita ja teknologioita voidaan hyödyntää sen eri vaiheissa. Tutkielmassa tarkastellaan myös tekoälyn käyttöön liittyviä haasteita ja riskejä, jotka organisaatioiden tulisi tunnistaa ja ottaa huomioon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämän tutkielman tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää B2B-myyntiprosessien eri vaiheissa sekä miten se voi tehostaa myyntiprosesseja. Tutkimus toteutetaan kirjallisuuskatsauksena hyödyntäen ajankohtaisia empiirisiä tutkimuksia ja tunnettuja alan julkaisuja. Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittavat, että tekoälyn käyttäminen voi tehostaa B2Bmyyntiprosesseja monin eri tavoin. Keskeisimpiä hyötyjä ovat myyntityön tuottavuuden kasvu, päätöksenteon tukeminen, ennusteiden tarkentuminen sekä asiakasymmärryksen lisääntyminen. Lisäksi resurssien tehokkaampi kohdentaminen ja rutiinitehtävien automatisointi voivat osaltaan lyhentää myyntiprosessien läpimenoaikaa. Koska B2B-myynti perustuu ihmisten väliseen vuorovaikutukseen, luottamuksen rakentamiseen ja pitkäaikaisten asiakassuhteiden ylläpitämiseen, tekoäly toimii ensisijaisesti myyntihenkilöstön tukena eikä sen korvaajana. Tekoälyn jatkuvan kehityksen myötä sen vastuulliseen ja eettiseen hyödyntämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta se voi tukea myyntiprosessin tavoitteiden saavuttamista ja luoda arvoa sekä organisaatioille että asiakkaille.
Keywords: myynti; tekoäly; myyntityö; asiakkuudenhallinta; digitalisaatio; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|