Yritysmuodon valinta ja verotus - Tassberg, Marjut (My University, 2007)
Yritysmuodon valinta on yrityksen perustamisen ensimmäisiä ja tärkeimpiä strategisia ratkaisuja. Myös yrityksen elinkaaren aikana tulee tilanteita, jolloin alussa tehtyä ratkaisua on punnittava uudelleen. Verotuksen huomioon ottaminen valintoja tehtäessä on tärkeä näkökohta ratkaisujen tekemiseen. Eri yritysmuotojen verotus ja tuloksentasauskeinot verotuksessa poikkeavat toisistaan huomattavasti. Lukuisten ja jatkuvien verouudistusten vuoksi tämä erilaisuus ja verotuksen moni‐mutkaisuus on tehnyt valinnan veroseuraamuksista ennalta arvaamattomia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää lainopillisesti eri yritysmuotojen verotusta. Lisäksi tutkimuksessa vertaillaan verolaskelmin eroja eri yritysmuotojen ja niiden omistajien verotuksessa. Tutkimustehtävää lähestytään lähinnä yrittäjän nä‐kökulmasta. Yrityksen nettovarallisuuden merkitys sekä veroja lisäävänä, että vähentävänä tekijänä on tutkimuksessa myös keskeisesti esillä. Tutkimus on luonteeltaan perustutkimusta. Aineistoina on käytetty alan keskeistä oikeuskirjallisuutta, hallituksen esityksiä ja viranomaisten antamia ohjeita, tiedotteita ja muistioita sekä oikeustapauksia. Tutkimuksen perusteella suuren nettovarallisuuden veroa pienentävä vaikutus on huomattava kaikissa yritysmuodoissa erityisesti suurissa tuloluokissa. Pienissä tuloluokissa suuri nettovarallisuus on erityisesti henkilöyhtiöissä veroa lisäävä tekijä. Verotuksellisesti edullisin yhtiömuoto, silloin kun kaikki voittovarat jaetaan, on pienissä tuloluokissa osakeyhtiö. Kun tällaisissa tapauksissa tulot kasvavat, henkilöyhtiöt ovat verotuksen kannalta edullisimpia yritysmuotoja.
Keywords: Yritysverotus; yksityisliike; henkilöyhtiö; osakeyhtiö; nettovarallisuus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|