Vastuullisuusraportoinnin yhteys yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn : Tutkimus eurooppalaisissa yhtiöissä vuosina 2015-2022 - Leinonen, Fia (My University, 2024)
Tietoisuus vastuullisuudesta on kasvanut vuosien aikana merkittävästi. Tämän vuoksi vastuullisuusraportointi on lisääntynyt, sen merkitys on kasvanut ja siihen liittyvä lainsäädäntö on muuttunut. Tietoisuuden kasvaessa yhä useammat sidosryhmät arvioivat yhtiöiden taloudellisen toiminnan lisäksi myös yhtiöiden vastuullisuutta. Etenkin kriisien aikana, kun markkinat ovat epävarmat, sidosryhmät käyttävät hyväkseen yhä enemmän myös ei- taloudellista informaatiota tukeakseen päätöksentekoaan. Vaikka vastuullisuusraportoinnin ja yhtiön taloudellisen suorituskyvyn yhteyttä on tutkittu paljon, aiemmat tutkimustulokset vastuullisuusraportoinnin ja yhtiön taloudellisen suorituskyvyn välillä ovat olleet vaihtelevia. Useiden tutkimuksien mukaan tuloksiin vaikuttavia tekijöitä on myös useita. Tämän vuoksi tässä tutkielmassa on haluttu jatkaa aiheen tutkimista ja ottaa huomioon myös vastuullisuuteen, markkinoihin ja yhtiöiden liiketoimintaan ja talouteen vaikuttavia tekijöitä, kuten COVID-19-pandemia ja Euroopan unionin muuttunut lainsäädäntö. Vaikka vastuullisuusraportointi vaatii yhtiöiltä resursseja, yhtiöiden tulisi nähdä raportointi enemmän mahdollisuutena kuin rasitteena. Tämän vuoksi tutkimustiedon lisääminen aiheesta on suotavaa. Tutkimuksen aineisto koostuu Stoxx Europe 600 -yhtiöistä, pois lukien pankit ja vakuutusyhtiöt. Tutkimuksessa vastuullisuusraportointia kuvaa LSEG ESG -luokitus ja taloudellista suorituskykyä kuvaa ROA ja Tobinin q. Tutkielman aineiston ajanjakso koostuu vuosista 2015–2022. Aineiston avulla tutkitaan vastuullisuusraportoinnin yhteyttä yhtiön taloudelliseen suorituskykyyn. Tämän lisäksi tutkielmassa tutkitaan mahdollisia COVID-19-pandemian vaikutuksia tähän yhteyteen. Lisäanalyysissä otetaan huomioon myös lainsäädäntömuutoksen vaikutus vastuullisuusraportoinnin ja taloudelliseen suorituskyvyn yhteyteen. Tutkimustulokset osoittavat, että vastuullisuusraportoinnilla ja yhtiön taloudellisella suorituskyvyllä on positiivinen yhteys. Kuitenkaan COVID-19-pandemia ei tutkimustuloksien mukaan vaikuttanut merkittävästi yhtiön vastuullisuusraportoinnin ja taloudellisen suorituskyvyn yhteyteen. Tutkielman lisäanalyysin tuloksien mukaan lainsäädäntömuutos vahvisti yhtiön hallintotavan ja ROA:n yhteyttä sekä Tobinin q:n ja ESG-luokituksen, hyvän hallintotavan ja ympäristövastuun yhteyttä.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|