Etätyölinjausten yhteys etäjohtamiseen esihenkilöiden kokemana - Hämäläinen, Virpi (My University, 2026)
Etä- ja hybridityön yleistyminen haastaa perinteistä johtamista. Organisaatiot pohtivat etätyölinjauksia ja niiden vaikutuksia johtamiseen ja työn organisointiin. Etätyölinjausten vaikutusta etäjohtamiseen on esihenkilöiden näkökulmasta tutkittu toistaiseksi vähän. Tämän laadullisen tapaustutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten organisaation etätyölinjaukset näyttäytyvät esihenkilöiden kokemuksissa etäjohtamisesta. Lisäksi tarkastellaan, millaisia mahdollisuuksia, haasteita ja kehittämistarpeita esihenkilöt liittävät etäjohtamiseen. Tutkimus kohdistuu suomalaiseen talous- ja henkilöstöhallinnon palveluja tuottavaan organisaatioon, jossa etä- ja hybridityökäytänteet ovat vakiintuneet. Organisaatio muodostuu viidestä yhtiöstä, joiden etätyölinjaukset poikkeavat toisistaan. Aineisto on kerätty teemahaastattelemalla kohdeorganisaation 21 esihenkilöä, jotka edustivat kaikkia kohdeorganisaation yhtiöitä. Aineisto on analysoitu aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä abduktiivista otetta hyödyntäen. Tuloksia on tulkittu HRM-järjestelmän vahvuus -viitekehyksen avulla. Tulosten perusteella etäjohtamisen kokemuksiin vaikuttavat ennen kaikkea etätyölinjausten selkeys, johdonmukaisuus ja yhteinen ymmärrys, ei pelkästään etätyön määrä. Selkeät ja johdonmukaiset etätyölinjaukset tukevat esihenkilöiden kokemusta johtamisen tasapuolisuudesta, ennakoitavuudesta ja arjen sujuvuudesta. Tulokset osoittavat lisäksi, että luottamus on etäjohtamisen keskeinen perusta. Esihenkilökokemusten perusteella etätyölinjaukset vaikuttavat etäjohtamisen keskeisiin teemoihin, kuten vuorovaikutukseen, hyvinvointiin ja osaamisen kehittämiseen. Samalla tulokset korostavat tarvetta säilyttää etätyölinjausten riittävä joustavuus, jotta niitä voidaan sovittaa tiimi- ja tilannekohtaisiin tarpeisiin. Tutkimus tarkentaa aiempaa keskustelua osoittamalla, että etäjohtamisen toimivuus selittyy sillä, miten etätyölinjaukset näyttäytyvät käytännön johtamistyössä. Tutkimustulokset eivät osoita, että jokin etätyölinjaus olisi parempi kuin toinen. Keskeistä on ymmärtää etätyölinjausten rooli johtamisessa ja sovittaa ne organisaation eri yksiköiden tarpeisiin. Tutkimustulosten mukaan etätyölinjausten vaikutus etäjohtamiseen välittyy esihenkilöiden tulkintojen ja soveltamisen kautta. Organisaatioiden on siksi tärkeää kiinnittää huomiota etätyölinjausten selkeyteen, johdonmukaisuuteen ja käytännön sovellettavuuteen. Tämä korostaa tarvetta kehittää etätyölinjausten ohella myös niitä johtamiskäytäntöjä ja tukirakenteita, joiden varassa linjauksia sovelletaan arjessa. Jatkotutkimuksessa olisi hyödyllistä vertailla etätyölinjauksiin liittyviä kokemuseroja työntekijöiden ja esihenkilöiden näkökulmasta. Lisäksi tarvitaan pitkittäistutkimusta etätyölinjausten muutosten vaikutuksista esihenkilöiden johtamiskokemuksiin.
Keywords: etäjohtaminen; etätyö; esihenkilötyö; henkilöstöjohtaminen; hybridityö; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|