Budjetointimenetelmät 2000-luvun yrityksissä kyselytutkimus suomalaisista teollisuusyrityksistä - Saarenpää, Mikko (My University, 2014)
Tämä tutkielma selvittää yritysten budjetointijärjestelmien valintaan vaikuttavia tekijöitä. Perinteiset budjetointityypit ovat saaneet osakseen paljon kritiikkiä ja monien tutkimusten mukaan ne ovat riittämättömiä nykyajan liiketoimintaympäristössä selviytymiseen. Kritiikistä huolimatta valtaosa yrityksistä käyttää edelleen perinteisiä budjetointitapoja liiketoimintansa tukena. Traditionaalisen budjetoinnin kritiikki perustuu osaksi kontingenssiteoriaan, jonka mu-kaan yrityksen tulee valita budjetointijärjestelmänsä yrityksen koon, rakenteen, strategian ja ympäristön epävarmuuden pohjalta. Nyky-ympäristön nähdään muuttuvan aikaisempaa nopeammin. Siksi tilalle ehdotetaan kehittyneitä budjetointimenetelmiä, joiden katsotaan täyttävän paremmin budjetoinnille asetetut uudet vaatimukset ja haasteet. Tutkimuksen teoria käsittelee budjetointijärjestelmiä, budjetoinnin kritiikkiä, kontingenssiteoriaa sekä uuden talouden ja teollisuusalan yritysten käyttämiä johdon ohjaus-järjestelmiä. Empiirinen osuus toteutettiin kahdessa osassa. Ensiksi tehtiin haastattelu teollisuusalan yrityksessä. Haastattelun ja tarkasteltujen teorioiden pohjalta muodostettiin kysymyspatteristo kyselytutkimusta varten. Kyselytutkimus lähetettiin 500 suomalaiselle teollisuudenalan yritykselle, joista saatiin 91 käyttökelpoista vastausta. Kerätty aineisto analysoitiin korrelaatiotestauksella. Kontingenssiteorian pohjalta muodostettiin mittaristo, jolla pisteytettiin vastausyritykset. Mittaristolla selvitettiin, onko kontingenssiehtojen täyttymisen ja yrityksen suorituskyvyn välillä positiivinen riippu-vuus. Tutkimustulokset osoittavat, että yrityksen suurempi henkilöstömäärä vaikuttaa positiivisesti henkilöstön vaikutusmahdollisuuksiin yrityksen päätöksenteossa. Lisäksi havaittiin ympäristön koetun epävarmuuden vaikuttavan yrityksen valitsemaan liiketoiminta-strategiaan siten, että edelläkävijästrategian valinneet yritykset kokevat toimivansa pa-remmin ennakoitavassa ympäristössä. Sen sijaan suorituskyvyn ja kontingenssiehtojen täyttymisen välillä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää riippuvuutta.
Keywords: Budjetointi; Kontingenssiteoria; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|