Transformationaalinen johtajuus ja kulttuurienväliset eroavaisuudet case: Nordea pankki - Salolammi, Mikko (My University, 2005)
Johtajuutta on tutkittu jo pitkään ja myös organisaatiokulttuureja muutaman vuosikymmenen ajan. Johtajuuden ja kulttuurien integroitumista ja vaikutusta toisiinsa on kuitenkin tutkittu vasta vähän, vaikka ymmärretään, että johtajuus ja kulttuurit vaikuttavat tärkeällä tavalla toisiinsa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää millaista johtamiskäyttäytymistä Nordeassa esiintyy transformationaalisen johtajuuden näkökulmasta. Tarkoituksena on myös vertailla johtamiskäyttäytymisessä ilmeneviä kulttuurillisia eroja eri Pohjoismaiden välillä sekä selvittää, miten vallitseva organisaatioympäristö tukee johtajuutta organisaatiossa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu johtajuuden ja organisaatiokulttuurien teorioista. Johtajuutta lähestytään transformationaalisen johtajuuden kautta ja organisaatiokulttuureja johtajuuden näkökulmasta. Pohjoismaissa esiintyviä kansallisia johtamiskulttuurin piirteitä tarkastellaan aikaisempien kulttuuritutkimuksien pohjalta. Tutkimus on luonteeltaan kvantitatiivinen kyselytutkimus, joka suoritettiin yhden Nordean divisioonan esimiesten osalta. Analysoinnin pohjana käytettiin keskiarvomuuttujia. Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että transformationaalisen johtajuuden näkökulmasta parantamisen varaa organisaatiossa on erityisesti inspiroivan tavan motivoida ja palkitsemisen osalta. Kansallisista eroavaisuuksista tanskalaiset erottuivat näkemyksiltään selkeästi muista Pohjoismaista.
Keywords: johtamiskäyttäytyminen; transformationaalinen johtajuus; organisaatiokulttuuri; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|