Baltian ja Venäjän merkitys rakennusliikkeiden kasvulle - Svartling, Lauri (My University, 2009)
Vuonna 2008 Venäjän toimitilarakentamisen volyymi oli selkeästi Euroopan korkein. Suomalaisten urakoitsijoiden laadullinen etumatka ja korkeatasoinen projektijohto-osaaminen ovat selkeitä voimavaroja Venäjälle suuntautuvalle rakennusviennille. Venä-jän runsaslukuisen väestön kasvanut varallisuus on lisännyt laadultaan korkeatasoisem-man asuntorakentamisen kysyntää. Venäjä ja Baltia ovat läheisen sijaintinsa ansiosta optimaalisia rakentamisen vientikohteita. Lisäksi suurimmilla suomalaisilla toimijoilla on jo useiden vuosien kokemus sekä laaja yhteistyöverkosto niin Baltian kuin Venäjän markkina-alueilla. Tutkielmassa perehdytään rakennusliikkeiden vaihtoehtoisten toimintamallien ominais-piirteisiin. Markkina-alueen erityispiirteet huomioiva toimintamalli ja oikeanlainen in-vestointirakenne ovat oleellisimpia tekijöitä käsiteltäessä suhdannevaihteluita ja niihin liittyvää riskienhallintaa. Tutkielmassa havainnollistetaan tuotantopanosten hinnan ja panoskysynnän välistä riippuvuutta. Panoskysynnän joustavaan sopeuttamiseen kyke-nevä toimintamalli on siirtymätalouksissa toimiville urakoitsijoille hyvin tärkeä. Tut-kielmassa on eritelty vuonna 2008 alkaneen talouden taantuman suoria ja epäsuoria vai-kutuksia Baltian ja Venäjän rakennusviennille. Venäjän kasvavan keskiluokan tarpeet ja infrastruktuurin uudistaminen lisäävät laaduk-kaan rakentamispalvelun kysyntää. Raakaöljyn hinnan muutokset vaikuttavat merkittä-västi vientivetoisen Venäjän talouskasvuun ja sitä kautta rakentamisen kysyntään. Balti-an maiden runsas ulkomainen velka ja halvan työvoiman katoaminen ovat puolestaan johtaneet rakentamisen kysynnän romahtamiseen. Baltian mailla, toisin kuin Venäjällä, ei ole mahdollisuuksia mittaviin valtiollisiin avustuksiin, joilla talouskriisin vaikutuksia voitaisiin pehmentää. Rajalliset investoinnit tullaan osittain Baltian kustannuksella koh-distamaan Venäjälle. Siirtymätalouksille ominaisten suhdannevaihteluiden kannalta oleellisimpia seikkoja ovat investointirakenne ja sopeutumiskykyisen toimintamallin kehittäminen. Edellä mainituilla tekijöillä voidaan oleellisesti vaikuttaa riskienhallintaan sekä tehokkuuteen.
Keywords: Baltia; Venäjä; Toimintamalli; Voittofunktio; Investointirakenne.; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|